- 30 napos pénz-visszafizetési garancia
- Barátságos ügyfélszolgálat
- 15 év tapasztalat
- Biztonságos fizetés
Tartalom: 10 Kilogram (1 242 Ft* / 1 Kilogram)
Tartalom: 5 Kilogram (1 490 Ft* / 1 Kilogram)
Tartalom: 5 Kilogram (1 490 Ft* / 1 Kilogram)
Tartalom: 5 Kilogram (1 242 Ft* / 1 Kilogram)
Tartalom: 5 Kilogram (1 490 Ft* / 1 Kilogram)
Tartalom: 25 Kilogram (1 044 Ft* / 1 Kilogram)
Tartalom: 25 Kilogram (944 Ft* / 1 Kilogram)
Tartalom: 10 Kilogram (1 242 Ft* / 1 Kilogram)
Tartalom: 25 Kilogram (894 Ft* / 1 Kilogram)
Tartalom: 25 Kilogram (894 Ft* / 1 Kilogram)
Tartalom: 20 Kilogram (973 Ft* / 1 Kilogram)
Tartalom: 25 Kilogram (1 044 Ft* / 1 Kilogram)
Tartalom: 25 Kilogram (944 Ft* / 1 Kilogram)
Tartalom: 25 Kilogram (1 044 Ft* / 1 Kilogram)
Tartalom: 10 Kilogram (1 366 Ft* / 1 Kilogram)
Tartalom: 10 Kilogram (1 118 Ft* / 1 Kilogram)
Liszt - típus, fajta és helyes felhasználás
Tiszta liszt a legfinomabb pékárukhoz - a legjobb gabona és kíméletes őrlési eljárás
A lisztet számos gabonafajtából - többek között búzából, tönkölybúzából, rozsból, zabból, rizsből, kölesből és vadrizsből- lehet előállítani. De készülhet álgabonából, például quinoából, amarantból, kukoricából és hajdinából is. Nem minden liszt alkalmas minden célra. Kenyeret például csak kenyérgabonából lehet készíteni, amelybe a rozsliszt, a búzaliszt és a tönkölyliszt is beletartozik.
Az őrlési fok azt mutatja, hogy a gabonamag külső peremrétegeit, amelyek fontos ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaznak, mennyire őrölték meg. A legfontosabb tápanyagok a külső, sötét héjban helyezkednek el, és a világosabb, belső endospermium felé csökkennek. Ezért a sötét liszt, például a rozsliszt egészségesebb, mint a világos liszt.
Nem minden liszt egyforma - Az összes lisztfajta és a különbségek áttekintése
A sütési és főzési receptek sikere érdekében fontos tudni, hogy melyik liszt a legalkalmasabb erre a célra.
405 / W 480 típusú búzaliszt sima: Minden olyan tésztához, amelynek nem kell megduzzadnia. Ideális pl. sütőporból készült tésztákhoz, élesztős tésztához vagy choux tésztához, homok- vagy piskótatésztához, mártáskötőhöz, réteshez, palacsintához vagy kekszhez.
405 / W 480 típusú búzaliszt tapadós: Minden olyan tésztához, amelynek duzzadnia vagy pihennie kell. Ideális bolyhos tésztákhoz, például túrós tésztákhoz, gombócokhoz, nokedlihez, spagettihez és burgonyatésztákhoz, valamint süteményformák lisztezéséhez.
405 / W 480 típusú búzaliszt univerzális: Minden főzési és sütési recepthez használható. Ideális süteményekhez, finom péksüteményekhez, fehér kenyérhez, mártások megkötéséhez és olyan tésztákhoz, mint a choux tészta, piskóta, élesztős tészta, vagy muffintészta.
550 / W 700 típusú búzaliszt: Ideális tápanyagokban gazdag kenyérhez, süteményekhez, élesztős süteményekhez, valamint tészta-, élesztő- és rétes tésztákhoz.
1050 / W1600 típusú búzaliszt: Egészséges búza kenyérliszt sötét kenyerekhez, vegyes kenyerekhez és sós süteményekhez.
Teljes kiőrlésű búzaliszt: Egészséges, tápanyagokban gazdag liszt alternatívája a 408 / W 480 típusú könnyű búzalisztnek. Ideális egészséges süteményekhez, finom, tápanyagokban gazdag pékárukhoz, fehér kenyérhez, mártások kötéséhez és minden tésztához.
550 / W 700 típusú tönkölyliszt sima: Minden aromás, diós sütéshez és főzéshez búzaliszt helyett. Ideális diós süteményekhez, tortákhoz, pitékhez, tésztákhoz, gombócokhoz vagy ízletes kenyerekhez.
997 / W 960 típusú rozsliszt: Klasszikus háztartási liszt sötét, erős kenyérhez. Sötét rozskenyérhez, erős rozskenyérhez, mézeskalácshoz, kiadós süteményekhez és fűszeres ételekhez.
Kornplus 10 szemű liszt: Különböző gabonafajtákból készült egészséges különleges liszt. Ideális minden sütési és főzési recepthez a 405 / W 480 típusú könnyű búzaliszt helyett.
550 / W 700 / Tipo 00 típusú speciális pizzaliszt: Rugalmas, légies és ropogós pizzatésztákhoz és a könnyű búzaliszt helyettesítésére. Ideális pizzatekercshez, pizzához, valamint süteményekhez, réteshez vagy palacsintához.
Mézeskalácsliszt sütőkeverék: Kész mézeskalács sütőkeverék a finom mézeskalácsokhoz.
Durva búzadara: Szilárd tészták készítéséhez. Ideális pl. zabkásák, császármorzsa, galuskák, rakott tészták, gombócok vagy durumbúzadara puding készítéséhez.
5 dolog, amit mindig is tudni akart a lisztről:
1. Mi az a bio liszt és miért drágább a bio liszt?
A bioliszt termesztése és feldolgozása során a biocímke szigorú előírásainak kell megfelelni. A gabonát gondosan válogatják a biogazdálkodók. A kevésbé sűrű vetés miatt a gabona egészségesebben nő, de a biogazdálkodónak több erőfeszítést kell tennie, és kevesebbet keres. Emiatt a bio liszt némileg drágább is, mint a hagyományos liszt. A talaj termékeny és egészséges marad a talajlazítás, a zöldtrágyázás, a szerves humusz és a műtrágya segítségével. Kémiai-szintetikus permetszereket nem használnak.
A bio lisztnek elegendő ideje van az érlelésre, és a gabonafélék termesztési sorrendjét is rendszeresen változtatni kell (vetésforgó) - ez tartja egészségesen a talajt.
2. Hogyan tárolják megfelelően a lisztet, és meddig tárolható?
A lisztet otthon, száraz, sötét és hűvös helyen kell tárolni. A lisztet a legjobb légmentesen záródó edényben, például műanyag dobozban tárolni, hogy megakadályozza a rovarok bejutását, és hogy a liszt ne vegyen át szagokat. Nem ajánlott a lisztet a mosogatógép (nedvesség) vagy a sütő (hőmérséklet-ingadozás) mellett tárolni. A liszt eltarthatósága a liszt típusától és a megfelelő tárolástól függ. A fehér liszt elvileg gyakorlatilag korlátlan ideig eltartható.
A teljes kiőrlésű liszt magas zsírtartalma miatt hamarabb romlandóvá válik.
3. Mi a különbség a sima, a tapadós és az univerzális liszt között?
A lisztet a hüvelyk- és mutatóujj között dörzsölve meg lehet különböztetni a nem csúszós és a sima lisztet. A sima liszt finomabbnak tűnik, mint a nem sima liszt, és minden olyan főzési és sütési receptben használják, ahol a tésztának nem kell megduzzadnia. Különösen finom szemcséi miatt a sima liszt hő hatására gyorsabban egyesül a többi hozzávalóval, mint a nem sovány liszt. A tapadós lisztet olyan receptekhez használják, ahol a tésztának meg kell duzzadnia, pl. gombócok, galuskák vagy kemény tészták esetében. Az univerzális liszt a sima és a nem sovány liszt keveréke, és egyesíti mindkét liszt előnyeit.
4. Mit jelent a liszt csomagolásán feltüntetett típusszám?
A liszt csomagolásán feltüntetett típusszám a liszt ásványi anyag tartalmát jelzi. Minél magasabb a típusszám, annál magasabb az ásványi anyag-, vitamin- és rosttartalom, és annál sötétebb a liszt. A liszt azért sötétebb, mert a gabona külső rétegeit is őrlik, ahol a legértékesebb tápanyagok találhatók.
Például a 405 / W 480 típusú búzaliszt ásványi anyag tartalma 405 mg/100 g lisztben.
5. Mi az a kivont liszt?
Németországban és Ausztriában a kivonási liszt a klasszikus 405/480 típusú búzaliszt, amelyet kenyérlisztnek vagy süteménylisztnek is neveznek. Az extraktlisztek a gabonának csak egy részéből állnak, azaz a gabona "kivonata". Ide tartozik minden olyan liszt, amely nagyon alacsony extrakciós fokú. Ezek a könnyű lisztek kizárólag az endospermiumból állnak, és nem tartalmazzák a gabona peremrétegeit.
Lisztfajták közötti különbségek Ausztriában és Németországban
Az osztrák 480-as lisztfajtát a német 405-ös és 550-es lisztfajtákhoz hasonlóan kell használni. Az osztrák W700 az 550-es és 630-as típusok helyébe lép. A rozsliszt esetében az osztrák 960-as típus a német 997-es és 1150-es típusok helyébe lép.
A 700-as (AT) vagy 550-es (DE) típus a legjobb liszt kenyérsütéshez, a 960-as (AT) vagy 997-es (DE) rozsliszttel kombinálva. Liszt webáruházunkban nagy választékban talál közönséges és különleges liszteket a legjobb minőségben.
Az Ön előnyei az Agrarzone webáruházban:
Ingyenes visszaküldés: Ez minden olyan csomagküldeményre vonatkozik, amelyet 30 napon belül visszaküldünk. A szállítmányozási céggel visszaküldött termékek szállításiköltségei azonban a vásárlót terhelik.
Nincs kockázat a 30 napos pénzvisszafizetési garanciának köszönhetően: Ha a megvásárolt termék mégsem az Ön számára megfelelő, a kiszállítástól számított 30 napon belül indoklás nélkül visszaküldheti a terméket. Ezután visszatérítjük Önnek a teljes vételárat.