Vásároljon meg mindent a sikeres csibeneveléshez az Agrarzone-hu-n.

A tyúkok általában emberi beavatkozás nélkül is fel tudják nevelni a fiókáikat. Az embernek csupán annyit kell tennie, hogy optimális körülményeket biztosít a természetes fiókaneveléshez. Néha azonban szükség van arra, hogy az ember segítsen a fiókanevelésben.

Ha saját maga neveli a csirkéket, akkor nem kell néhány évente új tyúkot vásárolnia, és mindent tudni fog a tojótyúkjai tenyésztéséről és tojó viselkedéséről. A szülők gondos kiválasztásával egészséges és termékeny csirkeállományt hozhat létre, így biztosítva az optimális fiókanevelést.

Akár keltetőgép, akár hősugárzó vagy csibetáp - a Agrarzone.hu oldalon mindent megtalál, ami a sikeres csirketenyésztéshez, csibeneveléshez és csibekeltetéshez szükséges. Olvassa el ebben a részben, hogy mit kell figyelembe vennie a csibék nevelésénél, és hogyan nevelheti sikeresen és a csirkéknek megfelelő módon a csibéket.

Ezekre van szüksége a csibék neveléséhez:

 • Tojófészek csirkéknek: Műanyagból vagy fából készült tojófészkeink tiszta környezetet biztosítanak a csirkéknek a tojásrakáshoz.
   
 • Fészek tojások csirkéknek: Növelje a csirkék tojótevékenységét fészektojással természetes módon. A csirkéknek egy meghatározott területre kell tojniuk a tojásaikat? A fából vagy agyagból készült tyúktojások optimális helyet jeleznek a csirkéknek a tojásrakáshoz.
   
 • Tojásvizsgáló lámpa: A tojástesztlámpával nyomon követheti a tojásokban lévő embriók fejlődését, és így biztosíthatja a sikeres csirketenyésztést.
   
 • Keltető a csibekeltetéshez: Digitális homérővel ellátott inkubátoraink különböző  teljesítményű és automata tojásfordítóval vagy anélkül kaphatók. Az alábbiakban megtudhatja, hogyan válassza ki a megfelelő inkubátort csirkefarmja számára.
   
 • Állítómotor inkubátorhoz: Az keltető muködtetője automatikus tojásforgatást biztosít a kézi forgatású inkubátorok számára.
   
 • Hősugárzó: A fészekmeleg fontos az újszülött vagy fiatal csibék számára a jövőbeli fejlődés és a sikeres csirketenyésztés szempontjából. Hőlámpáink elegendő szellőzőnyílással rendelkeznek a jobb légkeringés érdekében, és egyesek takarékos kapcsolókkal is kaphatók. Így létrehozhatsz egy hangulatos fészekmeleget a fiókáid számára.
   
 • Edzett üvegből készült hőlámpa Az edzett üvegből készült hőlámpa optimális kiegészítője a hősugárzónak, és támogatja a csibék növekedését és regenerálódását a csirketenyésztés során.
   
 • Fűtőlemez csibék számára: A melegítőlemez természetes melegséget biztosít a csibéknek, akárcsak egy anyatyúk, ahol a csibék maguk keresik a meleget, amikor szükségük van rá. Állítható magasságú, biztonságos és energiatakarékos, ez a fűtőlap a megoldás minden sikeres csibeneveléshez.
   
 • Optimális csirke otthon Annak érdekében, hogy a csibék jól érezzék magukat, a csibeháznak meg kell felelnie a csibék fajspecifikus igényeinek. A bőséges alommal és csirkekerítéssel ellátott, fiókák számára kialakított ketrec hatékonyan védi meg a fiókákat attól, hogy elhagyják a kijelölt területet.
   
 • Csibetakarmány és csibetakarmány-vályú: A csibekeltetés során a csibéket ideális esetben gazdag csibetáppal kell etetni, amelyet a fiatal baromfiknak a fajnak megfelelő csibetakarmány-vályúban kínálunk. A csibék elegendő vízfelvételét baromfi itatóval biztosíthatja.
 • Higiénia és tisztaság: A tiszta otthon különösen fontos a sikeres csirketenyésztéshez. Seprűvel, vödörrel, lapáttal, tolóval és a hozzá illő munkaruhával pillanatok alatt tiszta lesz a csibeotthon!

Útmutató a csibetenyésztéshez - Csibét nevel? Így működik!

Általában az anyatyúk gondoskodik a fiatal fiókák felneveléséről. Nemcsak arról gondoskodik, hogy a csibék a megfelelő táplálékot válasszák, és elegendő meleg fészket biztosítson nekik, hanem megvédi a csibéket az esetleges veszélyektől, például a ragadozóktól vagy más csirkéktől is. A fiókák életük első nyolc hetében a tyúkanyótól tanulják meg mindazt, amire a későbbi tyúkélethez szükségük van.

A sikeres tyúkanyó általi fiókanevelés viszonylag egyszerű a mesterséges fiókaneveléshez képest. Csak a sikeres csirketenyésztés feltételeit kell megteremtenie, amelyek a következők lennének:

 • Tiszta és száraz csirkeól
 • Elegendő csirketakarmány és csibetakarmány
 • Rendszeres vízellátás
 • Elegendő mozgás- és futásszabadság

Erre van szükség a csibék mesterséges felneveléséhez:

Tyúkanyó nélkül a fiókanevelés sokkal nehezebb, de a megfelelő ismeretekkel sikeresen felnevelheted a fiókákat tyúkanyó nélkül is.

A következő fejezetekben minden olyan információt megtalál, amely a fajnak megfelelő fiókaneveléshez szükséges.

1. Csibekeltetés az csibekeltetőben - Hogyan válasszuk ki a megfelelő inkubátort?

A természetes csirketenyésztésben az anyatyúk hetekig kelteti a tojásokat, és gondoskodik arról, hogy a fiatal csibék pompásan fejlődjenek. Kellemesen melegen tartja a hőmérsékletet, és naponta legalább egyszer megfordítja a tojásokat, hogy az embriók ne tapadjanak a tojáshéjhoz.

Csibekeltetőinkkel ez a folyamat nagyrészt automatikus. Az inkubátorok nemcsak tyúktojások, hanem libák, kacsák, pulykák, gyöngytyúkok, fácánok, fácánok, foglyok és fürjek tojásának keltetésére is alkalmasak.

A megfelelő inkubátor kiválasztásához tegye fel magának a következő kérdéseket:

Hány tyúktojást keltet rendszeresen?

Az csibekeltetők különböző tojókapacitásúak. Ha sok csirkét tart, és nyereséges üzleti eredményeket szeretne elérni a csirketenyésztéssel, akkor célszerű nagyobb tojókapacitású csibekeltetőt választania. Magáncsirketartáshoz és fiókaneveléshez vagy kisebb tojófarmokhoz teljesen elegendő egy kisebb tojókapacitású inkubátor is.

Csibekeltető tojókapacitások áttekintése:

Automatikus tojásforgatóval ellátott inkubátor vagy kézi mőködtetés?

A tojások rendszeres forgatása különösen fontos az embriók számára, hogy ne tapadjanak a tojáshéjhoz, és ennek következtében ne alakuljanak ki rendellenességek. A tojásokat 1 órás ciklusban 180°-kal kell forgatni. Számos csibekeltetőnk kézi tojásfordítóval van felszerelve. Néhány ilyen inkubátor kibővíthető egy praktikus, inkubátorokhoz való állítómotorral, amely rendszeres időközönként átveszi a tojásforgatás folyamatát, és így jelentősen hozzájárul a sikeres fiókaneveléshez. A Covatutto 16 L inkubátor már rendelkezik beépített állítómotorral az automatikus tojásforgatáshoz, és minden tojástípushoz alkalmas.

Különböző baromfik tojásait vagy nagyobb tojásokat is keltethetunk egyszerre?

Ha különböző baromfik, például libák, kacsák, pulykák, gyöngytyúkok, fácánok, foglyok és fürjek tojásait kelteti ki, akkor a tojásaik is ennek megfelelően nagyobbak vagy kisebbek lesznek, és az inkubátor forgási sebességét is be kell állítania. Ennek megfelelően válasszon többrétegű inkubátort és mozgatható távtartókat a különböző méretű tojásokhoz. A baromfifajtától függően minden réteget külön motorral kell tudni mőködtetni.

Alkalmas inkubátorok a csibekeltetéshez:

2. Kényelmes meleg a csibéknek - Hogyan hozzunk létre optimális meleget

Tartsuk szem előtt, hogy természetes költés esetén a csibéket életük első néhány hetében a tyúk tollai védik és melegítik. A mesterséges fiókanevelésben ez természetesen nem lehetséges. Többféle módon is létrehozhat külső hőforrást, hogy otthonos, kellemesen meleg csirkeháza legyen. Ezek a hőforrások egymással is csodálatosan kombinálhatók:

 • Hősugárzó: A sugárzó fűtőtestek elegendő fészekmeleget biztosítanak az újszülött vagy fiatal fiókák számára. Az alumínium paraván számos szellőzőnyílással van ellátva, hogy a csirketenyésztés során jobb levegőáramlást biztosítson. A Edzett üvegből készült hőlámpát rács védi, és rögzítőlánc is tartozik hozzá. Egy Hőugárzó takarékos kapcsolóval további energiát takaríthat meg, és még mindig kellemes fészekmeleget teremthet a fiókák számára.
   
 • Fűtőlemez csibék számára: A fűtőlap előnye, hogy az állítható magasságú lábaknak köszönhetően garantáltan beállíthatja a megfelelő, kényelmes hőmérsékletet. A termelt hő a természethez hűen, akárcsak a tyúkanyó, ahol a fiókák maguk keresik a meleget, amikor szükségük van rá.

  Komfort fűtőlemez a csibék számára használható flexibel és rendkívül alacsony energiafogyasztással rendelkezik: a hőlemez akár ötször energiatakarékosabb, mint egy hagyományos hőlámpa, és évtizedek óta sikeresen használják a csirketenyésztők, a csirkehizlaló gazdaságok és a magáncsirketartók.

3. A megfelelő hőmérséklet a csibék neveléséhez

A csirketenyésztés során a kellemes hőmérsékletnek az első héten 31 és 37 fok között kell lennie. A kellemes hőmérséklet méréséhez használhat hőmérőt. A fiókák viselkedéséből is meg lehet állapítani, hogy a hőmérsékletet optimálisan választották-e meg a fiókaneveléshez:

 • Ha a csibék petyhüdten fekszenek a ketrec egyik sarkában, akkor valószínuleg túl meleg van számukra, és a hőforrást magasabbra kell akasztani.
 • Ha az összes csibe összezsúfolódik a melegítő lámpa alatt, akkor a csibék valószínűleg túlságosan fáznak. Ebben az esetben a hőforrást egy kicsit lejjebb akassza.

4. Csibetelep és elhelyezkedés - A csirkeotthon optimális felszerelése

A csirkecsoportban a béke megőrzése érdekében az újonnan kikelt csibéknek nem szabad azonnal a többi csirkével együtt szaladgálniuk a csirkeházban. A legjobb, ha a fiókákat az első néhány hétben a saját ketrecükben tartjuk. A fiókák otthonának magas falainak távol kell tartaniuk a huzatot, miközben elegendő napfényt kapnak.

A legjobb, ha a baromfi ketreceket szoros rácshálóval ellátott baromfiólakkal látjuk el, hogy megakadályozzuk a kártevők, például az egerek vagy a ragadozók bejutását. Négyzetméterenként legfeljebb 15 nagytestű csirkefajtából származó csibe vagy 20 kis törpefajtából származó csibe tartható.

Az olyan poros alom, mint a fűrészpor, légzőszervi problémákhoz vezethet a csirketartás során. Jobb, ha pormentes almot, például homokot, szénát, szalmadarabokat vagy faforgácsot használ, és ha lehetséges, kombinálja a különböző alomtípusokat. Ez serkenti a fiatal csibék természetes csipkedési és kaparási szokásait, és biztosítja, hogy a fajuknak megfelelő módon legyenek elfoglalva.

5. Mit esznek a csibék?

A kikelést követő első órákban a fiókák kizárólag a sárgatesttel táplálkoznak, amelyet röviddel a kikelést megelőzően a köldöknyíláson keresztül szívnak be. 48 óra elteltével a fiókáknak a fajnak megfelelő csibetápot kínálhat. A Agrarzone csirketakarmányboltunkban széles választékban talál tápláló és egészséges csirkealapanyagokat.

A csibéket a legjobban egy speciális csibetáplálóval etesse, és naponta töltse fel a baromfi itatót friss vízzel. A sikeres fiókaneveléshez elengedhetetlen egy tál homokkal és finomra zúzott kagylószemcsékkel, amelyekre a fiatal csibéknek az anyagcseréhez szükségük van.

6. Higiénia és tisztaság a csirketelepen

A csirketenyésztés során a betegségek és az elhullások megelőzése érdekében elengedhetetlen a maximális tisztaság a csirkeotthonban.

Naponta tisztítsa meg a csibetárolót és a baromfi itatót, és távolítsa el az előző napról megmaradt takarmányt.

Az almot is naponta kell cserélni, ha lehet, a csirkék nevelése során, ami különösen fontos, ha nedves. Seprűvel, vödörrel, lapáttal, tolóval és megfelelő munkaruhával pillanatok alatt tiszta lesz a csirkék otthona!

7. Ki a szabadba!

Ha a csirkecsibék mesterségesen - azaz tyúk nélkül - nőnek fel, a fiatal tyúkok körülbelül 8 hetes korukban lassan hozzászoktathatók a meglévő tyúkcsoporthoz. A kiscsibék lassú akklimatizálása optimálisan integrálja a baromfit a meglévő csoportba, és biztosítja a jó klímát a fajtársak között.

Utasítások:

 1. A növésben lévő kiscsibéket a tyúkólban egy olyan területen helyezik el, amelyet csirkekerítéssel választanak el. Ez lehetővé teszi, hogy a kiscsibék, valamint a meglévő csoport megszokja az új tyúktársakat.
   
 2. Kb. 3-4 nap múlva a csirkekerítés részben kinyílik. A fiatal tyúkok így már vizsgálhatják a tyúkólat és felvehetik a kapcsolatot. A fiatal tyúkok továbbra is a saját elkülönített területükön kapnak vizet és takarmányt.
   
 3. 4-10 nap elteltével eltávolíthatja a csirkekerítést. Figyeljen oda, hogy a csoport harmonizál-e egymással. Ha a fiatal tyúkokat a többi tyúk erősen csipkedi, akkor az elkülönített visszavonulási területnek hosszabbnak kell maradnia.

Jó tudni:

Ha a csibéket természetes módon neveli egy anyatyúk, akkor az anyatyúkkal együtt a többi csirke közé lehet helyezni a csibéket, amikor körülbelül 5 hetesek. A tyúk védi és őrzi a csibéket a következő hetekben, amíg a csoportban meg nem alakul a harmónia.

Praktikus termékek baromfitartáshoz és csirketenyésztéshez:

Az Ön előnyei a Agrarzone üzletben:

Ingyenes visszatérítés:

Ez minden 30 napon belül visszaküldött csomagküldeményre vonatkozik. A szállítmányozási céggel visszaküldött termékek esetén a szállítási költségek a vevőt terhelik.

Nincs kockázat a 30 napos pénzvisszafizetési garanciának köszönhetően: Ha a megvásárolt termék mégsem az Ön számára megfelelő, a kiszállítástól számított 30 napon belül indoklás nélkül visszaküldheti a terméket. Ezután visszatérítjük Önnek a teljes vételárat.