Tojófészek


Csirkefészek és tojófészek a csirkeólhoz az Agrarzone.hu-n

Ahhoz, hogy tyúkjai ízletes tyúktojásait megtalálhassa és élvezhesse, tyúkjainak fajoknak megfelelő tojófészket kell kínálnia. A tyúkok tojófészke hatékonyan növeli tyúkjai tojóképességét, és megkíméli Önt attól, hogy alkalmatlan és félreeső helyeken keresse a tyúktojásokat.

A csirkék tartása során biztosan gondolkodik azon, hogy elfogyassza a saját, frissen tojó tyúktojását. A tojni vágyó tyúkok önállóan választanak egy helyet, ahová lerakják a tyúktojásokat. Ezért a tyúkok fajnak megfelelő igényeinek megfelelő tojófészek minden tyúk alapfelszerelésének része a csirkeólban.

Ha a tyúkoknak nem áll rendelkezésre tojófészek, akkor gyakran kell keresni a tojásokat kényelmetlen és távoli helyeken, például az ólban, a kertben a bokrok és bokrok alatt vagy az ürüléktáblán.

A fészekrakás előnyei:

 • A tyúkok különösen jól érzik magukat a tisztított, meleg és sötétített tojófészekben
 • A tojófészeknek köszönhetően friss és tiszta tojásokat élvezhetsz
 • Megkíméli magát a tojáskeresés fáradalmaitól, és könnyen kiveheti a tyúkok tojásait a tojófészekből
 • Különleges gördülő fészkek még inkább növelni ezt a kényelmet
 • Különösen hűvös napokon a meleg tojófészek nagyobb valószínűséggel növeli a tyúkok tojásrakási képességét, mint a szabadban történő tojásrakás.

A tökéletes tojófészek a csirkék tartásához a Agrarzone baromfiüzletben

Ha csak néhány csirkét tart, akkor egyetlen fészek a megfelelő megoldás. A Kerbl műanyag tojófészek gyűjtőtálcával és műanyag lépcsővel megkönnyíti a tyúktojások eltávolítását, és tiszta, védett környezetet biztosít a tyúkok számára a tojásrakáshoz.

Nagyobb csirkecsoport, vagy akár egy egész csirkeállomány számára érdemes egy nagyobb csoportfészket választani, amely elegendő helyet biztosít a csirkék számára. A fából készült tojófészek sok tyúk számára alkalmas, és kényelmes, biztonságos környezetet biztosít a baromfi számára a tojásrakáshoz.

Ha nem akarja zavarni tyúkjait tojásrakás közben, és bármikor ellenőrizni szeretné, hogy a tyúkok leraktak-e friss tojásokat, akkor egy automata csirkefészek (roll-off fészek) tökéletesen alkalmas. A műanyag padlónak köszönhetően a műanyag bejárat alatti gyűjtőtálcával ellátott műanyag padlónak köszönhetően a tojásokat gyorsan, egyszerűen és mindenekelőtt tisztán eltávolíthatja anélkül, hogy a tyúkokat tojásrakás közben zavarná. Az Agrarzone weboldalon különböző automata gurulófészkeket talál, amelyek egy rekeszesek lehetnek 3 tyúk számára, két rekeszesek vagy három rekeszesek 10 tyúk számára.

A fából vagy műgyagból készült tyúktojás minden tojófészek elengedhetetlen kelléke. Egy mesterséges fészekaljjal ösztönözheti csirkéit a tojásra, és minden nap friss tyúktojásra számíthat. Különösen a fiatal csirkék nagyon hálásak, ha megmutatják nekik, hová rakják a tojásaikat. A mesterséges fészektojások elősegítik az új tojófészkek elfogadását is, mert ahová egy másik "tyúk" már lerakta a tojásait, oda minden tyúk szívesen teszi hozzá a tojásait.

Szimpla fészek, csoportos fészek vagy automatikus csirkefészek

A tyúkok alapvetően rendkívül szociálisak, és szeretnek csoportokban élni. Tyúktojásaikat egyéni fészkekbe rakják, de szeretik a csoportos fészkeket is (a közösségi fészkeket is). A tyúkól méretétől függően Önön múlik, hogy egy nagy tyúkfészket vásárol, vagy több egyedi fészket, esetleg egy kényelmes automata tyúkfészket választ. A legjobb, ha a tojófészek kiválasztásakor figyelembe veszi a tyúkok fajspecifikus igényeit, például a baromfi számát, a baromfifajtát és a madarak méretét.

Összefoglalva, a következő mutatók segítenek kiválasztani a tökéletes tojófészket az Ön számára, amire a csirketartás során szüksége lehet:

 • A tyúkól mérete
 • Csirkék száma
 • Baromfifajta és méret

A szaküzletben különböző anyagú kivitelben kínálnak csirkefészkeket. Választhat egy fából készült fészket, fémfészket vagy műanyag fészket. A műanyagból készült fészkeket a legkönnyebb tisztítani. A fa különösen hangulatos és természetes. A fából készült tojófészket azonban rendszeresen kezelni kell a paraziták ellen, és például mésszel kell bevonni. A fém csirkefészkek többnyire automatikus tojófészkek.

Ilyen típusú tojófészkek állnak rendelkezésre:

Szimpla fészek néhány csirke számára: Tyúktenyésztéshez és tojó tyúkok számára.

Az egyes fészkek mérete ideális esetben az adott csirkefajtától függ. A kistestű csirkefajták, például a bantamok esetében elegendő a 30 cm széles és mély, valamint 40 cm magas fészek méret. Nagyobb csirkefajták tartásakor inkább a 40 cm-es mélységet válassza, hogy a csirkéknek több helyük legyen a tojásrakáshoz.

A szimpla fészkek ízléstől függően egymás mellé vagy részben egymásra helyezhetők, és általában három oldalról zártak. A csirkefészek egyik oldala nyitva marad, hogy a tyúkok bejárathoz juthassanak. A zárt oldalaknak köszönhetően a szimpla fészek különösen sötét, és így optimálisan megfelel a tyúkok tojási szokásainak. Ez lehetővé teszi, hogy a tyúkok zavartalanul, meleg, sötét helyen tojhassák vagy kikelthessék tojásaikat.

Ha Ön csirketenyésztéssel foglalkozik, akkor mindenképpen több szimpla fészekre lesz szüksége. Szimpla fészeknél szükség esetén a költő tyúk és a fészek gond nélkül áthelyezhető egy védett, csendes helyre. Ez azért lehet fontos, hogy a tyúkot ne zavarja a többi tyúk a költés közben, és ne hagyja el idő előtt a fészket.

Csoportfészek nagyobb csirkecsoportok számára: Mert a tyúkok jobban szeretnek együtt lenni

Ha a tyúkok választhatnak a szimpla fészek és a csoportos fészek között, a legtöbb tyúk a csoportos fészket fogja előnyben részesíteni, mert ez a fészek több helyet kínál. Az, hogy mekkora legyen a csoportos fészek, attól függ, hogy hány baromfi van a tyúkólban. 10 tyúk esetében legalább egy négyzetméternyi területet kell biztosítani a tojófészek számára . A tyúkok időnként szeretik a meghittebb helyeket, és egy kisebb területen helyezik magukat kényelembe.

A minőségi kényelem érdekében a csirkefészket megfelelően sötétíteni kell, és rendszeresen tisztítani kell. Végül is, egy kényelmes csirke különösen sok kiváló minőségű tyúktojást fog tojni.

Elvileg kevesebb időt kell tervezni egy csoportos fészek tisztítására, mint több egyedi fészek tisztítására.

Automatikus tyúkfészek: Így a tyúkokat nem zavarják tojásrakás közben.

Egy automatikus csirkefészek (roll-off fészek) alapvetően robusztus, rozsdamentes fémből készül, és számos előnyt kínál a hagyományos csirkefészkekkel szemben:

 • A tyúkfészkek a tojások összegyűjtésére szolgáló tálcával rendelkeznek. A műanyag bejárat alatti gyűjtőtálcával ellátott műanyag padlónak köszönhetően a tyúktojásokat gyorsan, egyszerűen és mindenekelőtt tisztán lehet eltávolítani.
 • A tojásokhoz könnyen hozzáférhetünk kívülről, a fészek felnyitása nélkül. Ez azt jelenti, hogy bármikor ellenőrizheti, hogy van-e már friss tyúktojás, anélkül, hogy megzavarná tojótyúkjait a tojófészekben.
 • A bejáratnál lévő műanyag lépcső megkönnyíti a tyúkok számára a bejutást.
 • Mivel a tojások a gyűjtőfiókba gurulnak, ezeket a baromfifészkeket guruló fészeknek is nevezik.

Az Agrarzone weboldalon különböző automata gurulófészkeket talál, amelyeknél egy rekesz legfeljebb 3 csirke számára, két rekesz vagy három rekesz legfeljebb 10 csirke számára megfelelő.

Kérdések és válaszok a következő témában: csirkefészek & tojófészek

1. kérdés: Hány csirkefészek kell?

A tyúk korától és fajtájától függően évente 170-350 tojást tojik, azonban csak a kifejezetten gyári tartásra tenyésztett hibrid tyúkok képesek elérni az évi 350 tojást is elérő magas tojásteljesítményt. Ez azt jelenti, hogy nem kell külön megvásárolnia egy külön csirkefészek minden egyes tyúk esetében.

Alapvetően egy tojófészek három, de legfeljebb öt csirke számára elegendő. Ha van elég hely a tyúkólban, akkor nagylelkű lehet, és tágasabb tyúkfészket kínálhat a csirkéinek (pl.: 1 tyúkfészek 3 csirkére).

2. kérdés: Mekkora a tyúkfészek minimális mérete?

A fészekláda mérete a csirkefajtától függ. Ön tart bantamokat vagy kis csirkefajtákat? Ekkor elegendő egy 30 x 30 cm alapterületű csirkefészek. A nagyobb csirkefajták, mint például a német lazaccsirkék vagy a brahmák akár 4 kg-ot is nyomhatnak, és ennek megfelelően nagyobb csirkefészket igényelnek. Számukra a tyúkfészeknek legalább 40 x 40 cm-es területűnek kell lenniük.

Alapvetően a negyven centiméter körüli fészekmagasság minden csirkefajta számára teljesen elegendő.

3. kérdés: Hová kell elhelyezni a csirkefészket?

Nem számít, hogy ez egy automatikus csirkefészek, szimpla fészek vagy egy csoportos fészek: A legtöbb csirkefészkünk az Agrarzone oldalon optimális a lógatásra, mivel a legtöbb tyúk szereti a tojásokat "szellős" magasságban lerakni.

Optimális esetben a csirkefészkeket ennek megfelelően körülbelül egy méteres magasságban szerelje fel. A tyúkfészkeket egymás mellett és lehetőleg azonos magasságban kell elhelyezni. Mivel a csirkék a magasabb fészkeket vonzóbbnak találják, az alacsonyabb fészkek egyébként üresen maradnának.

Megjegyzés: Ha a fészekládát egy méternél magasabbra helyezzük, szükség van egy tyúklétrára, hogy a tyúkok könnyebben be tudjanak jutni a fészekládába.

4. kérdés: Milyen a tökéletes fészkelődoboz a tyúkjaim számára?

A tyúkoknak tökéletesen megfelelő tyúkfészek biztosítja a buzgó tojótyúkok és a kiváló minőségű tyúktojások tartását. A tökéletes tojófészek a tyúkoknak...

 • ... háromtól legfeljebb öt tyúkig terjed,
 • ... kellően nagy, negyvenszer negyven centiméteres területtel és szintén negyven centiméteres magassággal rendelkezik,
 • ... könnyen tisztítható,
 • ... higiénikus és száraz,
 • ... csendes és nyugodt helyen található, amely jó áttekintést nyújt a tyúkoknak,
 • ... tiszta és puha alommal van ellátva.

Egyéb praktikus kiegészítők a csirkék számára:

Az Ön előnyei a Agrarzone üzletben

Ingyenes visszatérés: Ez minden 30 napon belül visszaküldött csomagküldeményre vonatkozik. A szállítmányozó céggel visszaküldött termékek szállítási költségei a vevőt terhelik.

Nincs kockázat a 30 napos pénzvisszafizetési garanciának köszönhetően: Ha a megvásárolt elektromos kerítéskészülék mégsem az Ön számára megfelelő, a készüléket a szállítástól számított 30 napon belül indoklás nélkül visszaküldheti nekünk. Ezután visszatérítjük a teljes vételárat.

Minden termék megfelel a törvényes biztonsági előírásoknak: Minden mezőgazdasági berendezésünket a jogalkotó teszteli. Minden villamosítható termék, mint például a legelőkerítés vagy a legelőháló, biztonságos az emberek és az állatok számára. Ezt a törvényes biztonsági előírások betartása garantálja.

Kizárólag neves osztrák vagy német gyártók termékei: A magas minőségnek köszönhetően kevesebb a hiba, és kevesebb karbantartási munkálatot kell elvégeznie. Több évre számolva pénzt takarít meg.