Szüléssegítő eszközök tehenek és üszők számára

Normális esetben a tehenek és üszők segítség nélkül ellenek. A kitolási fázisban fellépő komplikációk esetén azonban a mechanikus elléssegítő eszközök életmentő segítséget jelenthetnek szarvasmarháink számára. A gondozás és a szakértelem mellett különösen fontos a megfelelő szülészorvos alkalmazása. Ellenkező esetben súlyos sérülések és halvaszületés következhet be.

Mi a fontos egy szüléssegítőben?

A tehenek szüléssegítő eszköze a vonórúdból, a mechanikai elemből a rögzítőtartóból (kengyellel vagy anélkül ) és a szüléssegítő kötélből áll.

1) A vonórúd:

A vonórúd hosszát a borjúnevelő karám méretéhez kell igazítani. A rúdnak elég hosszúnak kell lennie ahhoz, hogy nagyobb borjak is gond nélkül megszülethessenek. Az állatorvosok 180 cm hosszúságot javasolnak. Ideális esetben a vonórúd alumíniumból készül, ezért könnyű. A kerek vonórúddal a mechanikai elem 360°-ban mozgatható a cső körül, és így maximális flexibilitást biztosít.

Ha a rúd szétszedhető, könnyebben tárolható, és könnyebben szállítható autóban (pl. állatorvosok által).

2) A mechanikai elem:

A szülőkötelek húzásának mechanikája egyenletes és kíméletes erőátvitelt biztosít. Itt különbséget lehet tenni a szabványos mechanizmus és a vonóerő-korlátozással ellátott mechanizmus között. A húzóerő-korlátozás megakadályozza, hogy a borjút túl nagy erővel húzzák. A kar blokkol, amikor az előre beállított erő elérte a kívánt értéket. Szabályozás nélkül kb. 600 kg húzóerő érhető el. Ez jelentős sérülésveszélyt jelent a tehén és a borjú számára. Normál születési folyamat esetén a kb. 160 kg-os vonóerő teljesen elegendő. Vészhelyzetben azonban ez a vonóerő-korlátozás is kikapcsolható.

3) A rögzítési tartó kengyellel/merevítő nélkül:

A rögzítési tartót úgy kell kialakítani, hogy megakadályozza az ismételt újbóli rögzítést. Ugyanakkor könnyen kezelhetonek kell lennie, és nem szabad, hogy zavarja a születési folyamatot.

A kengyel klasszikus típusa a mű anyag rögzítő támasz. A kengyel helyett az alaptartó csak oldalsó szögtartókkal rendelkezik a jó tartás érdekében. Kicsi, kézreálló és könnyű , és ideális fekvő szüléshez, ahol a nagyobb kengyeleket gyakran nem lehet a fekvő tehén alá helyezni.

Az oldalsó rudakkal ellátott szüléstámaszok a medence alakjához igazodnak. Ez segít elkerülni az ülő lábak és a hosszú üloizmok lecsúszását. Ha az oldalsó rúd állítható, akkor a keskeny medencéjű tejhasznú fajták és a széles medencéju húshasznú fajták esetében is használható.

A HK-flexikengyel a legjobb védelmet nyújtja a csúszás ellen. A flexiakasztó körbetekeredik a gát medencéjén, és megbízhatóan megakadályozza a lefelé és oldalra csúszást. A kengyel megdönthető, így a farok és a tőgy irányába egyaránt lehetséges a húzó mozgás.

4) A szülőkötél:

A borjút a szülőkötélhez rögzítik. A PPMF az előnyben részesített anyag, mert nem szívja fel a vért, nem merevedik meg és hosszabb ideig tart. A poliamiddal ellentétben a PPMF csak legfeljebb 0,1% nedvességet szív fel, ahelyett, hogy akár 10%-ot is tartalmazhatna. A szülőzsinórok azonban poliamidból vagy nejlonból is kaphatók.

Egyéb szülészeti kiegészítők

A tehenek és szarvasmarhák szülészeti eszközei mellett a Agrarzone oldalon kipróbált és bevált szülőzsinórokat, légzőszivattyúkat, valamint összeesés előtti kötszereket és tehénemelőket is vásárolhat. Ha bármilyen kérdése van termékeinkkel kapcsolatban, kérjük, forduljon bátran szakértőinkhez. Örömmel segítünk Önnek.

Az Ön előnyei a Agrarzone-Boltban

Ingyenes visszaküldési lehetőség:

Ez minden 30 napon belül visszaküldött csomagküldeményre vonatkozik. A speditőr által szállított termékeket is visszaküldheti 30 napon belül, azonban ezek szállítási költsége a vevőt terheli.

Nincs kockázat a 30 napos pénzvisszafizetési garanciának köszönhetően:

Ha a megvásárolt termék mégsem az Ön számára megfelelő, a kiszállítástól számított 30 napon belül indoklás nélkül visszaküldheti a terméket.

Ezután visszatérítjük Önnek a teljes vételárat.