Kobak és lovagló sisak gyerekeknek, hölgyeknek és férfiaknak

A kobak a lovassportban ugyanolyan nélkülözhetetlen, mint a labda a futballmeccsen. A lovas alapfelszerelésének a lovaglókobakkal kell kezdődnie, és a lovaglócsizmával kell végződnie. Egyrészt a sokféle kivitelben kapható lovas kobakok teszik teljessé a lovas felszerelését, másrészt a lovagló kobak, védő tulajdonságainak köszönhetően, megvédi a fejet esés vagy alacsonyan lógó ágak okozta baleset esetén. Nálunk nagy választék van férfi, női és gyerek kobakokból neves gyártóktól, így itt megtalálhatja az optimális lovagló sisakot.

Annak érdekében, hogy lovaglás közben optimálisan védje a fejét, a legfontosabb pontokban összefoglalva segítséget nyújtunk a vásárláshoz, hogy ki tudja választani az Önnek legmegfelelő lovaglókobakot:

 1. A megfelelő lovaglókobak méretének kiválasztása
 2. A lovagló sisak megfelelő illeszkedése
 3. Figyeljen a minőségi és biztonsági előírásokra (CE, VG1)
 4. Lovas kobak optika és design
 5. Kobak élettartama

1. Mérje meg a fejkörfogatot és a kobak méretét helyesen

A szükséges méret meghatározásához mérje meg a fejkörfogatot egy mérőszalaggal. A megfelelő lovas kobak méretek a cm-ben megadott látszólagos értékhez vannak rendelve. Ha az Ön által mért érték két méret között van, a legjobb, ha mindkét szomszédos méretet megrendeli, majd visszaküldi azt a kobakot, amely nem illeszkedik megfelelően fejére.

Reithelm Größen Übersicht

Hogyan mérhetem meg a fejkörfogatomat?

 1. A mérőszalagot vízszintesen a fej körül, körülbelül egy centiméterrel a szemöldök és a fülek felett helyezzük el.
 2. A mérőszalagnak szorosan illeszkednie kell, de nem szabad bevágnia.
 3. A fej kerületét ott tudjuk leolvasni, ahol a mérőszalag összeér.

2. A lovagló kobak helyes illeszkedése

A lovagló sisak a lovas alapfelszerelésének fontos része, és védelmet nyújt a súlyos sérülések ellen esés esetén. A jó illeszkedés és a szabványos biztonság mellett a lovas kobak kényelme is nagy szerepet játszik. A lovagló kobak gyakran az egyetlen védelmet jelenti baleset esetén, ezért még fontosabb, hogy megfelelően illeszkedjen, és megfelelően legyen beállítva. A méretre állítható lovagló kobakok, amelyek a fej hátsó részén található állítókerékkel (opcióként) elég könnyen beállíthatók, különösen alkalmasak gyerekeknek szánt kobaknak. Így egy megfizethető árú lovagló sisakot vásárolhat, amely 1-2 évig jól fog illeszkedni gyermekéhez.

Természetesen Önön múlik, hogy akar-e lovagló kobakot viselni vagy sem. Számos pályán, versenyen, tájékozódási lovagláson és egyéb szervezett lovas rendezvényen kötelező a lovas kobak viselése, és itt nem vehet részt minősített kobak nélkül. Ezért még a legjobb lovasnak a legnyugodtabb lovon is használnia kell lovagló sisakot, hiszen "Ha van eszed, védd meg!".

Függetlenül attól, hogy kedves lovainkkal mindig adódhatnak váratlan helyzetek, a lovagló kobak és a biztonsági mellény megvédi Önt a súlyos sérülésektől.

Állítsa be megfelelően a lovas kobakot:

 • Állítsa be a lovagló sisakot a fejéhez a fokozatmentesen állítható Disc System kerék segítségével.
 • Az állszíjnak a lehető legszorosabbnak kell lennie. Ha túl laza, a kobak elcsúszhat.
 • Az oldalsó pántok (az Y-pánt) akkor illeszkednek megfelelően, ha a felső pántok a fülcimpa alatt keresztezik egymást.
 • A teljes pántolás szorosan be van állítva

A lovagló sisak megfelelően illeszkedik, ha

 • ... kényelmes és szoros, de nem szorít
 • ... egyenletesen illeszkedik a fejre és nem csúszik el
 • ... a fej és a sisak között nincs hely egy ujjnak sem

Tipp: Amikor megrázza a fejét, a kobak nem csúszhat el.

3. Új VG1 kobak vizsgálati szabvány és CE-jelölés

Lovas kobakjaink mind megfelelnek a jelenleg érvényes VG1 01.040 2014-12, röviden VG 1 szabványnak. Ezzel a szabvánnyal a lovagló sisakokra vonatkozó szabályok szigorodtak, és előrelépés történt a kobakok anyagában és felépítésében.

A sisakburkot többek között az alábbi kritériumok szerint vizsgálják:

 • Sokk-elnyelési vizsgálat a homlokon, a fej oldalán és a tarkón
 • Behatolási teszt
 • Stabilitási vizsgálat
 • Ejtési magasság
 • Erőpróba az állszíjjal kapcsolatban
 • Csupaszítási teszt
 • A kobak rugalmassága
 • Látómező
 • Szintetikus vastagság

A VG1 szabvány szerint a lovagló sisaknak mostantól 1,80 m-es esési magasságot kell kibírnia, és a műanyagot 4-5 mm-rel vastagabbra kell habosítani. Ezért az új lovas kobakok gyakran kicsit terjedelmesebbnek tűnnek. Az állvédő, mint ahogyan az a múltban szokásos volt, ma már nem megengedett, mivel ez esés esetén állkapocscsonttöréshez vezethet.

Meddig van még érvényben a VG1? Valójában már egy új szabványról folyik a vita. Elvileg azonban követi a VG1 követelményeit. Az apró módosításoktól és az új színektől eltekintve a lovasok továbbra is megkapják a jól bevált és jól ismert modelleket. Ha tehát új lovagló sisakot szeretne vásárolni, nyugodt lelkiismerettel megteheti, mert különböző nézeteltérések miatt az új szabványt határozatlan időre elhalasztották.

4. A lovagló sisak tartóssága

A lovas kobakok tartóssága lejárati idővel rendelkezik.

Általánosságban elmondható, hogy a lovagló sisakot 5 évente le kell cserélni, még akkor is, ha kívülről makulátlannak tűnik. Ennek oka a belső anyag, amely idővel törékennyé válik, és már nem képes olyan hatékonyan elnyelni az ütést. A lovas feje már nincs maximálisan védve. Egy polikarbonát kobakot 3-4 évente, egy üvegszálas vagy karbon lovagló sisakot pedig 5-6 évente kell lecserélni. A döntő tényező itt nem az évek szerinti használat, hanem a lovagló sisak gyártási dátuma.

Ha a lovas elesett, vagy a lovas kobakot nagyobb ütés érte, azonnal cserélje ki a kobakot.
Egy ilyen nagy ütközés után nagyon valószínű, hogy a belső sisakban apró mikrorepedések keletkeznek. Ezek gyakran nem láthatóak, de jelentősen rontják a lovagló sisak biztonsági funkcióját. Egy újabb baleset esetén a lovas kobak már nem tudja garantálni a maximális funkcióját.

Az olyan káros tényezőknek való kitettség, mint az időjárási körülmények, a hőmérséklet-ingadozás vagy a napfény szintén tartósan károsíthatja a lovas kobakot. Védje lovagló sisakját optimálisan, ha a kobakot védőhuzatban szállítja vagy sisaktáskában tárolja, hogy elkerülje a karcolásokat és a szennyeződéseket.

5. Lovagló sisak dizájn kiválasztása - divatos modellek flitterekkel, bőrrel vagy bársonnyal

A megfelelő lovas kobak kiválasztásában fontos szerepet játszik az illeszkedés, a dizájn és a kényelem. A lehető legnagyobb biztonság mellett a modern, innovatív lovagló sisakoknak vizuálisan is csillogniuk kell, hogy Ön mindig jól nézzen ki a nyeregben. Termékeinkkel nem kell döntenie a biztonság és az dizájn között, hanem mindkettőt egyesítve találja meg egy kiváló minőségű lovagló sisakban. Nagy választékunk különböző színek, formák, anyagok és díszítések tesznek minden kobakot igazán szemet gyönyörködtetővé.

A felhasználási területtől és a lovas szakágtól függően apró, finom különbségek vannak a forma és a kialakítás tekintetében: a klasszikus lovas kobakokat ugró-, szabadidős, vadász- és dresszúralovagláshoz használják, míg a Military lovagló sisakokat a díjlovagláshoz. A Military lovagló sisak főként abban különbözik a klasszikus lovas kobakoktól, hogy nincs merev sisakvászon.

A flitteres lovas kobakok különösen figyelemfelkeltőek: a BUSSE és Covalliero modelleknek elegáns csillámos betétek adják meg az eleganciát.

A lovaglókobakok csillogó díszítéseinek választéka az extravagáns csillogó díszítésektől a diszkrétebb, kövekkel díszített lovagló sisakokig terjed.

Lovagló sisak és kobak online vásárlása

A lovagló sisak védi a lovas fejét. Akár szabadidős lovas, akár versenyen vagy napi edzésen - a lovagló kobakok nélkülözhetetlenek. Hogy segítsünk megtalálni az Ön számára legmegfelelőbb lovagló sisakot, a jól ismert gyártók kobakjainak széles választékát kínáljuk. A megbízható lovagló sisak mellett a hozzá illő lovaglónadrág, lovaglódzseki, lovaglókesztyű és lovaglócsizma teszi teljessé a vonzó felszerelést. Kedvező ajánlatainkkal a lovassport körül a lehető legjobb harmóniát teremti meg ló és lovas között, és szenzációs megjelenést biztosít.

Az Ön előnyei az Agrarzone Online Shopban:

Ingyenes visszatérés: Ez minden olyan csomagküldeményre vonatkozik, amelyet 30 napon belül visszaküldenek. A szállítmányozási céggel visszaküldött termékek szállítási költségei a vevőt terhelik.

Nincs kockázat a 30 napos pénzvisszafizetési garanciának köszönhetően: Ha a megvásárolt kobak mégsem az Ön számára megfelelő, a szállítástól számított 30 napon belül indoklás nélkül visszaküldheti nekünk. Ezután visszatérítjük Önnek a teljes vételárat.

Gyors szállítás: Ha a termék raktáron van nálunk, akár 3-4 napon belül megkaphatja lovas kobakját!