Munkavédelmi ruházat és biztonsági ruházat az egyéni védőfelszerelésekhez.

A védőruházat az egyéni védőfelszerelés része, amely megvédi a testet a sérülésektől és egyéb munkával kapcsolatos ártalmaktól. A fejvédő, szemvédő, hallásvédő, védőmaszk, védőruha, munkakesztyű és eldobható kesztyű, valamint a lábvédő segítségével Ön minden káros helyzetben optimális védelmet kap.

Számos szakmai munka megköveteli az egyéni védőfelszerelés(PPE) használatát. A gazdaságban a funkcionális és testre szabott védőruházat elengedhetetlen, mivel napi munkája során számos veszélynek van kitéve. Ezek a kisebb folyadékfröccsenésektől kezdve a veszélyes folyadékok kiürítésén át a vegyszerpermet kezeléséig terjednek.

A megfelelő munkaruházat hatékonyan minimalizálja az emberekre leselkedő potenciális veszélyt. Az Agrarzone oldalon kiváló minőségű védőruházatot talál, amely tetőtől talpig védelmet nyújt Önnek és kollégáinak.

Miért van egyáltalán szükség védőruházatra, és mit kell figyelembe vennie a megfelelő védőruházat kiválasztásakor? Ezen az oldalon értékes válaszokat talál a védőruházat témakörében felmerülő legfontosabb kérdésekre:

 • Mi az a védőruha?
 • Milyen típusú egyéni védőeszközök vannak?
 • A munkaruha és a védőruha közötti különbség
 • Mit kell figyelembe venni a megfelelő védőruházat kiválasztásakor?
 • Milyen iparágakra alkalmas a védőruházatunk?
 • Gyakran ismételt kérdések a védőruházatról

Mi az a védőruha?

A védőruházat az egyéni védőfelszerelés(PPE) alapvető része.

A PPE olyan védőruházat, amelyet a normál munkaruházat felett vagy helyett viselnek, miközben hatékony védelmet nyújt az Ön egészségét és biztonságát veszélyeztető munkahelyi kockázatokkal szemben (pl. magas hőmérsékleten, oldatokkal vagy vegyi anyagokkal végzett munka). Ez magában foglalja az ugyanazon törekvés során használt és az egyéni védőfelszereléshez kapcsolódó minden további felszerelést is.

Melyek az egyéni védőeszközök különböző típusai?

A védőruházat nem az egyetlen védőfelszerelés, amelyet a mindennapi munkavégzés során használnak. Az egyéni védőfelszerelés részét képező egyéb kiegészítő felszerelések, amelyek hatékony védelmet nyújtanak a különböző veszélyek ellen, megtalálhatók az Agrarzone weboldalon:

A munkaruha és a védőruha közötti különbség

Védőruházat: A funkcionális munkavédelmi ruházatot megfelelő vizsgáló laboratóriumban vizsgálják a különböző tulajdonságok tekintetében. A megfelelő vizsgálatokat követően egy elismert szervezet tanúsítványt állít ki. A védőruházatnak különböző előírásoknak kell megfelelnie, például nem lehet gyúlékony, és nem állhat ellen a folyékony vagy maró vegyi anyagoknak sem.

Munkaruházat: Munkaruházat, ellentétben a védőruházattal nem rendelkezik különleges védelmi funkcióval. Munkaruhát viselünk, hogy távol tartsuk a port és a szennyeződéseket stb. Ennek megfelelően a munkaruhákat elsősorban a személyes ruházat kímélésére használják.

Mit kell figyelembe venni a megfelelő védőruházat kiválasztásakor?

Mielőtt megfelelő védőruházatot vásárolna, alapvető megfontolásokat kell tennie? Mire van szükségem a védőruházatra, és milyen célt kell szolgálnia a védőruházatnak? Minden alkalmazottnak saját védőruházatra van szüksége? Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie a védőruházatnak?

A tökéletes védőruházat kiválasztásakor olyan fontos szempontokat kell mérlegelni, mint az optimális védőhatás, a viselési kényelem, az illeszkedés és a mechanikai tartósság. Egyrészt a védőruházatnak szorosan a testhez kell illeszkednie, hogy a lehető legjobb védelmet biztosítsa, másrészt a védőruházatnak bizonyos szintű kényelmet is kell nyújtania, mivel csak így biztosítható, hogy Ön és alkalmazottai hosszú ideig viselni fogják a védőruházatot.

A védőruházat vásárlásakor a minőségre is figyelni kell. A rossz vagy nem megfelelő egyéni védőfelszerelés megvásárlása mellett a kopás, a gondozás vagy karbantartás hiánya, az életkor, a lejárt szavatossági idő vagy a védőruházat nem megfelelő használata is veszélyeztetheti annak védelmi hatékonyságát.

Elengedhetetlen, hogy minden viselője rendelkezzen saját, kizárólag saját használatú ruházattal, amely megvédi a munkahelyen előforduló veszélyektől. Szüksége van egy védőruhára több személy számára? Ha a körülmények mégis egynél több személy általi használatot tesznek szükségessé (pl. biztonsági hevederek), akkor semmilyen körülmények között nem lehetnek egészségügyi kockázatok vagy higiéniai kétségek.

Milyen iparágakra alkalmas a védőruházatunk?

A megfelelő védőruházat a mezőgazdaságon kívül más szakmákban és iparágakban is fontos szerepet játszik, és az alkalmazási területtől függően kissé eltérő funkciót tölt be.

Védőruházatunkat ezekben az iparágakban használhatja:

 • Egészségügy
 • Gyógyszerészet
 • Gyógyszertár
 • Mezőgazdaság
 • Élelmiszeripar
 • Összeszerelés
 • Gondozás
 • Laboratórium
 • Kozmetikumok
 • Tisztítás
 • Csomagolás stb.

Védőruházat a mezőgazdaság, az orvostudomány, az építőipar és társai számára.

A védőruházat az egészségügyi és orvosi ágazatban megakadályozza a baktériumok terjedését, védelmet nyújt a fertőzések ellen, és segít megelőzni a fertőzéseket.

A mikrobiológiai laboratóriumi területeken a vírus elleni speciális védőruházat megakadályozhatja a kórokozók átvitelét, és vészhelyzetben életeket menthet. Védje magát és alkalmazottait hatékonyan, és rendeljen hatékony védőruházatot az Agrarzone webáruházból.

Az orvosi-gyógyszerészeti laboratóriumokban a megfelelő védőfelszerelés megakadályozza a mikroorganizmusokkal való szennyeződést és gátolja azok ellenőrizetlen terjedését.

A védőfelszerelések nélkülözhetetlenek az iparban és a kereskedelemben, mivel az építkezéseken a különböző anyagok és az iparban a vegyi anyagok kezelése során nagy veszélyt jelentenek. A védőruházat hatékony védelmet nyújt a sérülések, szennyeződések, mérgező anyagok vagy káros anyagokkal való érintkezés ellen. Az egyéni védőfelszerelések tekintetében ajánlott a következő felszereléseket nem nélkülözni:

A védőruha használata nemcsak a munkahelyen hasznos, hanem magánéleti helyzetekben is, például házépítés vagy rokonok ápolása során. A ruházat és a test, valamint a tárgyak és a padló szennyeződését megfelelő munkavédelmi ruházat is megakadályozza.

A munkáltatóknak minden olyan helyzetben, ahol egészségügyi kockázat áll fenn, megfelelő védőruházatot kell biztosítaniuk. Ide tartoznak a vegyiparban és a hulladékártalmatlanításban dolgozók, valamint az építőiparban dolgozó iparosok. A modern és funkcionális védőruházat a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok, a zord időjárási körülmények és a szennyeződések ellen is védelmet nyújt, például az élelmiszeriparban.

Az élelmiszeriparban a szakácsok, a pékek és a kiszolgáló személyzet számára védőruházat létezik kötények, védősapkák és védőcipők formájában. A hideg helyiségek számára is van megfelelő védőruházat hideg elleni védelemmel, nedvesség elleni munkaruházat, valamint vágás- és szúrás elleni védőruházat.

Gyakran ismételt kérdések a védőruházatról

1. kérdés: Melyek az egyéni védőeszközök kategóriái?

Az egyéni védőeszközöket jogilag három kategóriába sorolják:

I. PPE-kategória (kisebb kockázatok): Az I. PPE-kategóriába olyan védőeszközök tartoznak, amelyek esetében feltételezhető, hogy a felhasználó maga tudja felmérni a kisebb kockázatokkal szembeni hatékonyságot, és amelyek hatása, ha fokozatos, a felhasználó időben és kockázat nélkül érzékelheti (pl. kesztyű).

II. kategóriájú egyéni védőeszközök (közepes kockázat): Ide tartozik minden olyan egyéni védőeszköz, amely nem sorolható sem az I., sem a III. kategóriába (pl. védősisakok, védőlábbelik, hallásvédők).

III. kategóriájú egyéni védőeszközök (magas kockázat): A III. kategóriába tartoznak az olyan összetett egyéni védőeszközök, amelyek célja a halálos veszélyek vagy súlyos és visszafordíthatatlan egészségkárosodás elleni védelem, és amelyek esetében feltételezhető, hogy viselőjük nem tudja időben felismerni a veszély közvetlen hatását (pl. légzésvédő eszközök).

2. kérdés: Milyen irányelvek vonatkoznak az eldobható védőruházatra?

Az eldobható védőruházat anyaga és felépítése határozza meg, hogy a védőruházat veszélyes (CE III. kategória szerint tanúsított) vagy nem veszélyes (CE I. "egyszerű" kategória) munkákhoz használható.

A veszélyes munkákhoz használt védőruházatra védelmi osztályokat határoztak meg annak érdekében, hogy a viselő számára egyszerűsítsék a weboldalon a megfelelő védőruházat kiválasztását.

A CE III. kategória típusosztályainak áttekintése:

 • 1. típus: Gázzáróvédőruházat
 • 2. típus: Nem gázzáróvédőruházat
 • 3. típus: Folyadékzáróvédőruházat
 • 4. típus: Permetállóvédőruházat
 • 5. típus: Részecskeszorítóvédőruházat
 • 6. típus: Korlátozottan permetállóvédőruházat

3. kérdés: Mikor kell a munkáltatóknak védőruhát biztosítaniuk?

A jogszabályban előírt vállalati elemzés szerint rendszeres időközönként megfelelő veszélyértékelést kell végezni. Ha a veszélyelemzés azt mutatja, hogy egyéni védőeszközöket kell használni, a munkáltatóknak védőruházatot kell biztosítaniuk a munkavállalók számára, ha az alábbi veszélyek közül egy vagy több veszélynek vannak kitéve (PSA-V 4. §):

 • Hőnek, hidegnek, nedvességnek, vagy időjárásnak való kitettségből eredő veszélyek
 • Mechanikai veszélyek, mint például por, vágások, ütések, kopás, mozgó gépalkatrészekbe való beakadás vagy fűrészekkel, vágóélekkel vagy más éles vagy hegyes tárgyakkal való érintkezés
 • Elektromos veszély, például elektrosztatikus töltés vagy elektromos feszültség
 • Hősugárzással, lánghatással, szikrákkal vagy forró folyadékok fröccsenésével, illetve hideg vagy forró felületekkel való érintkezéssel járó hőveszély
 • Károsító anyagokból eredő veszélyek, például szilárd, folyékony vagy gáznemű anyagokból eredő kémiai veszélyek, különösen olyan anyagokkal való érintkezés esetén, amelyek nagyfokú bőrkárosodást okozhatnak
 • Biológiai kórokozók, például baktériumok, vírusok vagy más mikroorganizmusok által okozott kockázatok
 • Állatharapás vagy egyéb sérülések veszélye
 • Súlyos szennyeződésből vagy sugárzásból eredő kockázatok
 • Veszélyek a közforgalmú területeken és a vállalat belső forgalmában végzett tevékenységek során

4. kérdés: Ki fizeti a védőruházatot?

Miután a munkáltató elvégezte az üzemi kockázatelemzést, köteles biztosítani munkavállalóinak a szükséges egyéni védőeszközöket. Ennek költségeit a munkáltató viseli.

5. kérdés: Mikor kötelező a védőruházat viselése?

Amint a mindennapi munkavégzés során kockázatok és potenciális veszélyek merülnek fel, kötelező a szükséges védőeszközöket védőintézkedések formájában alkalmazni.

6. kérdés: Mi nem tartozik az egyéni védőfelszerelések közé?

Nem minden védőruha vagy védőfelszerelés az egyéni védőfelszerelés része, ezért különleges védőhatással bír:

 • Olyan munkaruházat, amely nem kifejezetten a biztonság és egészségvédelem célját szolgálja
 • Védőfelszerelések a sürgősségi és mentőszolgálatok számára
 • A szövetségi fegyveres erők, a katasztrófavédelem, a polgári védelem, a rendőrség és más, a közbiztonságot vagy a közrendet szolgáló intézmények egyéni védőfelszerelései
 • Személyi védőeszközök a közúti közlekedésben
 • Sportfelszerelések
 • Önvédelmi felszerelés
 • Veszélyek és veszélyes anyagok kimutatására szolgáló hordozható berendezések

7. kérdés: Hogyan ápoljam a biztonsági ruházatot?

Ahhoz, hogy a védőruházat hosszú távon megőrizze védelmi funkcióját, rendszeres és szakszerű ápolásra van szükség. Minden újrahasználható ruhadarabon megtalálható a mosásra és ápolásra vonatkozó információ.

Az Ön előnyei a Agrarzone-shopban

Ingyenes visszaküldés: Ez minden 30 napon belül visszaküldött csomagküldeményre vonatkozik. A szállítmányozási cégekkel visszaküldött termékek szállítási költségei a vevőt terhelik.

Nincs kockázat a 30 napos pénzvisszafizetési garanciának köszönhetően: Ha a megvásárolt baromfitermék mégsem az Ön számára megfelelő, a kiszállítástól számított 30 napon belül indoklás nélkül visszaküldheti a terméket. Ezután visszatérítjük Önnek a teljes vételárat.

Minden termék megfelel a törvényes biztonsági előírásoknak: Minden mezőgazdasági berendezésünket a jogalkotó teszteli. Minden villamosítható termék, mint például a villanypásztorok, biztonságos az emberek és az állatok számára. Ezt a törvényes biztonsági előírások betartása garantálja.