Szarvasmarhák és borjak szarveltávolítása kíméletesen szarvtalanító készülékkel

A borjak szarvtalanítása nagy jelentőséggel bír napjainkban, mivel a szarvasmarha-balesetek a gazdák baleseti statisztikáinak az élén állnak. A szarvtalanítás biztonságot nyújt a gazdáknak a munka során, és minimálisra csökkenti az emberekre és a szarvasmarhákra leselkedő sérülés kockázatát. A szarvtalanítás gazdasági szempontból is számos előnnyel jár: a szarv nélküli szarvasmarhák jobban beilleszthetők az állományba, kevesebb helyet igényelnek a takarmánykerítésben és magasabb az értékesítési értékük.

Nálunk minőségi választékot talál professzionális szarvtalanító berendezésekből  borjak és szarvasmarhák szarvtalanításához. A borjak szarvtalanítására szolgáló valamennyi eszközünk megfelel a német és az osztrák állatjóléti törvény követelményeinek, és évtizedek óta bevált a gazdák körében. Annak érdekében, hogy a szarvtalanítást szakszerűen és stresszmentesen végezhesse, ezen az oldalon a lényeges pontokban összefoglalva hasznos információkat adunk, amelyek segítségével megvásárolhatja az optimális szarvtalanító eszközt, valamint értékes tippeket adunk a helyes szarvtalanításhoz:

 1. A borjak és szarvasmarhák szarvtalanításának előnyei
 2. Ezek a szarvtalanító eszközök kaphatók
 3. Ezt a két módszert alkalmazzák a szarvtalanításra
 4. Hány éves korban lehet a borjakat szarvtalanítani?
 5. Szarvtalanítási utasítások: Borjak szarvtalanítása stressz nélkül

1. A borjak és szarvasmarhák szarvtalanításának előnyei:

Csökkentett sérülésveszély: a borjú szarvtalanítása közvetlenül a születés után fontos szerepet játszik a balesetek megelőzésében, mivel a szarvasmarhák szarva nagyon éles, és súlyosan megsebesítheti a gazdát, az alkalmazottakat és más szarvasmarhákat. Ha a borjakat és a szarvasmarhákat szarvtalanítják, csökken mind az embereket, mind az állatokat érintő sérülések kockázata.

Kevesebb ranglétra harc: a szarvakkal rendelkező szarvasmarhák gyakran agresszív és nyugtalan jellegűek. Ez az áhított ranglétra-helyezésekért folytatott küzdelmek számának növekedéséhez vezet. Ha a szarvakat szakszerűen eltávolítják szarvtalanító eszköz segítségével, az állatok nyugodtabbak lesznek és kevésbé hajlamosak megvédeni a területüket.

Térnyerés a szarvasmarhaistállóban: a szarv nélküli szarvasmarháknak kisebb minimális távolságra van szükségük a többi szarvasmarhától. A megtakarított helynek köszönhetően a lakhatási költségek hatékonyan csökkenthetők .

Az egészség elősegítése: A szarvak sérülései különösen gyakran fordulnak elő a szarvasmarháknál a nagyszámú ranglétraharc miatt. A szarvak letörnek, és az idősebb szarvasmarháknál a szarvvégek benőhetnek. Ideális esetben a szarvrendszert az élet első néhány hetében el kell távolítani, mivel ez megakadályozza, hogy felnőttkorban komplikációk alakuljanak ki a szarvakon.

2. Ezek az eszközök állnak rendelkezésre borjak szarvtalanításához:

Napjainkban a gazdálkodó vagy farmer különböző szarvtalanító eszközök közül választhat, amelyek a működés módjától függően különböző előnyökkel és hátrányokkal járnak. A kürtőrendszer szakszerű megsemmisítésére alkalmasak a vezetékes szarvtalanító készülékek, az akkumulátoros szarvtalanító készülékek, a gázos szarvtalanító készülékek és a szarvtalanító fűrészek .

Vezetékes szarvtalanító készülék: A kábellel ellátott szarvtalanító készülék alapvetően csak egy módosított forrasztópáka. Az állatok szarvtalanítására több időt kell szánni, mivel a fűtési folyamat körülbelül 12 percig tart. Amint a szarvtalanító készülék elérte az üzemi hőmérsékletet, tetszőleges számú szarvasmarha szarvtalanítható, függetlenül attól, hogy a szarvrendszer csak elszigetelt vagy teljesen megsemmisült.

Akkumulátoros szarvtalanító készülék: A vezeték nélküli szarvtalanító készüléknek megvan az az előnye, hogy nincs körülötte idegesítő kábel, amely zavarja a szarvtalanítás folyamatát. Az akkumulátorral működő szarvtalanító készülék 4 másodperc alatt 700 °C-ra is felmelegszik. Az akkumulátorral működő készülék esetében azonban - a kábellel működő változattal ellentétben - nem lehetséges a teljes kürtrendszer eltávolítása. Ez azonban nem feltétlenül hátrány: a szarvtalanított állatok, amelyeknél csak az egyik gyűrű pusztul el, kevesebb stressznek és fájdalomnak vannak kitéve, és gyorsabban regenerálódnak.

Gázzal működő szarvtalanító készülék A gázüzemű szarvtalanító berendezések gyorsabban felmelegszenek, mint a vezetékes berendezések, de lassabbak, mint az akkumulátoros szarvtalanító berendezések. A gázzal működő szarvtalanító berendezések előnye, hogy karbantartásuk viszonylag olcsóbb és egyszerűbb, mint az akkumulátoros szarvtalanító berendezéseké.

Szarvtalanító fűrész: A zsinórral működő szarvtalanító fűrész felnőtt szarvasmarhák szarvtalanítására alkalmas, és egy sarokcsiszolóból, egy fűrészlap-rátétből és egy fűrészlapból áll. A fűrészlap fogazata miatt más munkákhoz, például fakivágáshoz is kiválóan alkalmas.

3. Ezt a két módszert használják a szarvtalanításhoz.

A borjak és szarvasmarhák szarvtalanítására két különböző módszer alkalmazható. Egyrészt a termikus szarvtalanításhoz égő rúddal ellátott szarvtalanító készüléket használnak, míg az idősebb szarvasmarháknál a szarvrendszert szarvtalanító fűrésszel pusztítják el.

Termikus szarvtalanítás:

A szarvrendszer termikus eltávolítása vagy megsemmisítése rutineljárás a borjak esetében, amelyet általában az állattartó (gazdálkodó vagy farmer) végez a 6 hetesnél fiatalabb borjakon . Egy égő rúddal ellátott szarvtalanító készüléket közvetlenül a szarvrendszerre helyeznek, és néhány másodpercig balról jobbra és fordítva forgatják. Az általános gyakorlatban fájdalomcsillapítókat és nyugtatókat használnak, hogy az eljárás a lehető legkíméletesebb legyen a borjak számára.

Szarvtalanító fűrész:

A már kifejlett szarvasmarhák szarvának eltávolítása a gyakorlatban egy szarvtalanító fűrész fűrészelőhuzallal. Míg a borjak szarvrendszerének elpusztítását nagyrészt maguk a gazdák végzik, a szarvak eltávolítását, valamint a felnőtt szarvasmarhák fájdalomcsillapítását hozzáértő állatorvosnak kell elvégeznie.

4. Milyen korban lehet a borjakat szarvtalanítani?

Az élet 2. hetétől kezdve a fiatal borjú szarvbimbója látható és tapintható. Ha a szarvtalanítást a gazdálkodó végzi, a borjakat az állatjóléti törvénynek megfelelően a 2. és 6. élethét között kell szarvtalanítani . Ha a borjak már 6 hétnél idősebbek, a beavatkozást csak hivatásos állatorvos végezheti.

Állatvédelmi jogszabályok Németországban és Ausztriában:

Jogi szabályozás Németországban: Németországban a borjakat csak a 6. élethétig szabad szarvtalanítani. A biogazdaságok akkor szarvtalaníthatják szarvasmarháikat, ha mentességgel rendelkeznek. Az állatorvosnak el kell altatnia a borjakat, és a szarvrendszer elpusztítását csak hozzáértő személy végezheti. A megfelelő mezőgazdasági képzettséggel (tanonc, szakmunkás vagy mester) rendelkező gazdálkodók és tanyai gazdálkodók hozzáértőnek minősülnek, és végezhetnek szarvtalanítást.

Jogi szabályozás Ausztriában: Ausztriában a szarvasmarhák szarvtalanítását az állatjóléti törvény engedélyezi, bizonyos jogi követelmények betartása mellett. A gazdáknak minden lehetőséget ki kell használniuk, hogy a fiatal állat fájdalmát a lehető legkisebbre csökkentsék. A szarvasmarhák szarvtalanítása csak állatorvosok vagy hozzáértő személyek számára engedélyezett. Az állatjóléti törvény szerint a borjak szarvát legfeljebb 2. hetes korukig lehet eltávolítani egy szarveltávolító készülékkel, pontos vezérléssel és elzáró mechanizmussal érzéstelenítés nélkül is. A szarvatlanítás más gyakori szarvtalanító eszközökkel csak az állatorvos által végzett érzéstelenítés és fájdalomcsillapítás után lehetséges. A biogazdaságoknak a szarvtalanításhoz mindig el kell altatniuk az állatokat.

5. Szarvtalanítási utasítások: Borjak szarvtalanítása stressz nélkül

A borjú szarvtalanítási útmutató segít nyomon követni az összes fontos lépést. Így biztosíthatja a borjak egyszerű és stresszmentes szarvtalanítását és az állatok gyors felépülését.

Előkészületek:

 • Készítsen egy listát a 2 és 6 hetes kor közötti egészséges borjakról.
 • Kérjen időpontot a borjak altatására az állatorvosi rendelőben.
 • Határozzon meg egy csendes helyet a szarvtalanításhoz (a borjút jól meg kell tudni kötni).

A szarvtalanításhoz ezekre az anyagokra lesz szüksége:

Így működik a szarvtalanítás:

 1. Az érzéstelenítő beadása az állatorvos által fecskendővel.
 2. A fájdalomcsillapító NSAID egyidejű alkalmazása.
 3. Várjon, amíg a hatás érezhetővé válik (kb. 10-15 perc).
 4. Nyírja meg a szarvbimbó környékét egy szarvasmarha-nyíróval.
 5. A megfelelő égőfej mérete a szarvbimbó méretén alapul.
 6. A borjút biztonságosan kösse meg egy borjúkötővel.
 7. Várja meg, amíg a szarvtalanító készülék eléri az üzemi hőmérsékletet.
 8. Helyezze az égőfejet a szarvbimbó köré 5-10 másodpercig, amíg egy folyamatos, 4-5 mm mély barázda nem keletkezik a szarv töve körül.
  (Figyelem: 12 másodpercnél hosszabb idő után fennáll az agykárosodás veszélye!)
 9. Permetezzen kék spray-t az érintett területre.
 10. A frissen szarvtalanított borjakat helyezze mellhelyzetbe.
 11. Tartsa a borjakat külön csoportban, szalmán, amíg minden borjú újra fel nem ébred.

Az Ön előnyei a Agrarzone-shopban:

Ingyenes visszatérítés: Ez minden 30 napon belül visszaküldött csomagküldeményre vonatkozik. A szállítmányozó céggel visszaküldött termékek szállítási költségei a vevot terhelik.

Nincs kockázat a 30 napos pénzvisszafizetési garanciának köszönhetően: Ha a megvásárolt termék mégsem az Ön számára megfelelő, a kiszállítástól számított 30 napon belül indoklás nélkül visszaküldheti a terméket. Ezután visszatérítjük a teljes vételárat.

Gyors szállítás: Ausztriába és Németországba történő szállítás esetén 1-3 munkanapon belül megkapja a rendelését.