Borjúitatók és vödrök borjak számára az egészséges borjúneveléshez

A borjútápláló kellékek fontos beruházást jelentenek a borjúnevelésben, mivel biztosítják a borjú egészséges fejlődését, hogy a borjúból nagy teljesítményu tehén váljon. Akár borjúitató palack a kolosztrum közvetlenül a születés után történő beadására, akár borjúitató vödör a borjúistállóban történő ellátáshoz vagy beadófecskendő palack a takarmánykiegészítők és gyógyszerek beadásához: a borjútápláló kellékek különböző kivitelben készülnek, és alkalmazási területük is ugyanilyen változatos.

Itt áttekintést nyerhet minden fontos információról, kényelmesen összefoglalva, amely segít kiválasztani a megfelelő borjúetetőt, valamint egy hasznos etetési tervet a borjúneveléshez:

 1. A borjúitatók a következő előnyöket kínálják
 2. Miért van szükség borjúitatóra?
 3. Milyen borjútáplálók állnak rendelkezésre?
 4. Melyik cumi illik az én borjúitatómhoz?
 5. Mire kell figyelni borjúitatók vásárlásakor
 6. A borjak helyes takarmányozása: takarmányozási ütemterv ad libitumtól az elválasztásig

1. A borjúitatók az alábbi előnyöket kínálják:

Munkamegtakarítás: a borjúitató vödör vagy vályú formájában muködő borjútáplálókkal a múlté az állandó ellenőrzés, hogy maradt-e elég tej a borjútáplálóban, illetve a vödrök cipelése is. A nagy, 8-30 literes kapacitásnak köszönhetően nem kell többé kézzel itatni és folyamatosan ellenőrizni, hogy a borjaknak van-e még elég teje. Különösen praktikus és időtakarékos, ha egyszerre több borjút nevel.

Állategészségügy az első naptól kezdve: Az újszülött borjak, az emberrel ellentétben, antitestek nélkül születnek, ezért nem rendelkeznek ellenálló képességgel a kórokozókkal szemben. A borjú úgy kapja meg az antitesteket, hogy közvetlenül a születés után az anyától minél több jó minőségű kolosztrumot iszik. A kolosztrumot borjúitatóval vagy beadófecskendopalackkal adják. Az ellenőrzött etetés biztosítja, hogy a borjú elegendő mennyiséget vegyen magához. Ez nagyon fontos, mert a borjú későbbi egészsége nagyban függ attól, hogy az élet első néhány órájában mennyi jó minőségű kolosztrumot fogyaszt vagy esetleg nem fogyaszt el.

Magasabb folyadékbevitel: A borjak több mint fele nem iszik elég tejet a tőgyből az anyához kötött borjúnevelés során. Ezért érdemes a tejet a borjaknak egy borjúitatóban kínálni. A borjak annyi tejet kapnak, amennyit csak akarnak (ad libitum). Az állatok emlékeznek: "Van tej, ha éhes vagyok". Ennek eredményeként nagyobb mennyiséget és lassabban isznak, a tej pedig megfeleloen erjed és megemésztődik.

2. Mire kell a borjúitató?

borjúitató vödrök, borjú palackok vagy Drencher formájában nélkülözhetetlen eszközök a borjúnevelésben. Az élet első heteiben a borjak csak folyékony táplálékot fogyasztanak kolosztrum (közvetlenül a születés után) és teljes tej/tejpótló (1-10. élethét) formájában, és nem rendelkeznek saját immunizációval.

A borjúitató így biztosítja a folyadék- és antitest-ellátást a borjú életének első heteiben. Ez pedig különösen fontos, mivel a borjú életének első heteiben a megfelelő tejellátás döntő fontosságú ahhoz, hogy egészséges, nagy teljesítményű tejelő tehénné nevelkedjen.

3. Milyen borjúitatók vannak?

A borjúitatók különböző kivitelben kaphatók, és alkalmazási területük is ugyanilyen változatos: Egy Borjú palack közvetlenül a születés után az újszülött borjak kiváló minoségű kolosztrummal való ellátására használható. Gond nélkül használható a kiegészítő takarmány és a gyógyszerek beadására is. A borjúpalack kiválóan alkalmas a gyenge borjak vagy a rosszul ivó borjak egyéni etetésére is.

Mivel különösen a gyenge borjak gyakran csak gyenge szopási reflexet mutatnak, ezért oket erőltetett módon lehet etetni egy Drencher segítségével. Ebből a célból egy nyelőcsövet (műanyag csövet) nyomnak az állatok gyomrába, és a tejet közvetlenül a hasüregbe pumpálják.

Borjúitató vödör segítségével tudjuk a borjakat életük első heteiben jó minőségű tejjel ellátni. A cumik az anyaállatok természetes tőgyét utánozzák, ami biztosítja a nyál ideális áramlását. Így a borjak emésztési problémái természetes módon hatékonyan megelőzhetők, és a növekedés pozitívan befolyásolható.

Ha több borjút szeretne itatni, akkor a borjúitató vödör valószínuleg túl kicsi. A legjobb, ha egy borjúitató vályút választunk több szopókával. A nagy kapacitásnak köszönhetően nem kell állandóan vödröket cipelnie, ami időt takarít meg.

4. Melyik cumi illik a borjúitatómhoz?

A borjúcumik nagyon fontos részei a borjóitatóinknak. Nálunk minőségi választékot talál kiváló minőségű szopókákból az összes elterjedt borjúitatóhoz, különböző anyagokból és színekben:

 • Borjú szopóka Super: A Super Calf Teat (piros) a bevált standard szopóka, amely minden borjúhoz és bármilyen borjúitatóhoz használható.
 • Borjúcumi latexA latex szopóka (bézs) alkalmas arra, hogy a fiatal borjakat megtanítsa a borjúitató vödör használatára, ha savanyított tejet (hideg etető) használnak.
 • Borjúcici gumiból: A gumi szopóka (bézs színu) puhább, mint a latexból készült szopóka, és ideális arra is, hogy a borjakat hozzászoktassuk a borjúitatókhoz.
 • Vital borjúcici szopóka: A Vital cumi (fekete) elősegíti a természetes szopási viselkedést, és ideális az idősebb borjak számára. Azáltal, hogy lassabban és nagyobb erőfeszítéssel kell használatához, mint más szopókákhoz, a szopási ösztön jobban kielégül. Ez fokozza a nyáltermelést, és ezáltal elősegíti az emésztést.
 • Higiénikus borjúcumik: A Hygiene Calf Teat-el különösen higiénikus módon ápolhatja borjait, mert a borjúcumi forradalmi: a hagyományos borjúcumi szopókákkal ellentétben, amelyeknél a szopókát nehéz tisztítani, és a baktériumok megtapadnak a cumin, a Kerbl Hygiene borjúcumi nem tartalmaz baktériumgátat. Minden alkatrész higiénikusan tisztítható.

5. Mire kell figyelni borjúitatók vásárlásakor:

Mielőtt borjúitatót vásárolna, célszerű néhány szempontot figyelembe venni. Mire kell a borjúitató? Hány borjút szeretnék itatni vele? Ezek a kérdések és egyéb kritériumok segítenek kiválasztani az oldalon az Ön igényeinek megfelelő borjúitatót:

 • Alkalmazás: Attól függően, hogy a borjúitatóra egyéni etetéshez van-e szüksége, vagy az állatoknak önállóan kell hozzáférniük, más-más borjúadagoló az optimális. Egyéni etetéshez egy praktikus borjúitatót ajánlunk: borjúitató palack. Ha a borjak annyi tejet kapnak, amennyit szeretnének (ad libitum etetési módszer), akkor a legjobb, ha a tejet vagy a tejpótlót egy erre a célra megfelelő tartályba helyezzük. Ilyenek például a borjúitató vödör vagy a borjúitató vályú.
 • Borjak száma: Ha csak néhány borjút szeretne ellátni, akkor egy borjúitató vödör a 8 literes töltési kapacitásával teljesen elegendő. Ha viszont egyszerre több fiatal állatot nevel, akkor válasszon egyet borjúitató vályút több szívófejjel és nagy töltési kapacitással (kb. 15-30 liter). Így nem lesz veszekedés a borjak között, és minden fiatal állat elegendő tejhez jut.
 • Teljes tej vagy savanyú tej: Attól függően, hogy a friss teljes tejet, a tejpótlót vagy a savanyú tejet részesíti előnyben, más-más borjúcumit kell használnia. Minden borjúszopókánk alkalmas friss teljes tej vagy tejpótló etetésére. Ha viszont savanyított tejet adna a borjaknak, akkor egy robusztus Latex szopókát ajánlunk. Más, gumiból vagy szilikonból készült modelleknél a savanyított tej egyébként gyorsabb kopásjelekhez vezet.
 • Borjúcumik, szopókák: A klasszikus Super borjú szopóka alkalmas arra, hogy minden fiatal borjút megtanítson arra, hogyan igyon a borjúitatóból. A magas szoptatási ösztönnel rendelkező borjak esetében a Vitalis szopóka a többi szopóhoz képest lassan és erőteljesen szívva elégíti ki a szükségletet. Ez növeli a nyáltermelést és serkenti az emésztőrendszert. Alacsony szopási reflexű borjak esetében a felügyelt etetés egy borjú palack segítségével vagy egy Drencher ajánlott.
 • Tisztítás: Előzetesen fordítson nagyobb figyelmet a tisztítási lehetőségre, és vásárláskor győződjön meg arról, hogy a borjúitatót könnyen és gyorsan lehet higiénikusan tisztítani. Ideális esetben a borjúitató csak néhány egyedi részből áll. Mivel a cumikat általában nehéz tisztítani, a forradalmi higiénikus borjúcumi ésszerű alternatívát jelent: A hagyományos borjúcumikkal szemben, ahol a szopókákat nehéz tisztítani, és a baktériumok így a szopókában maradnak, a Hygiene Calf Teat segítségével a tejjel érintkező összes rész könnyen hozzáférhetően tisztítható.

6. A borjak helyes takarmányozása: takarmányozási ütemterv ad libitumtól az elválasztásig

A borjúnevelés során különös jelentőséget kell tulajdonítani az itatási tervnek . Ez azért van így, mert az élet első 10 hetére vonatkozó takarmányozási terv képezi az egészséges és nagy teljesítményű tejelő tehenek felnevelésének alapját. Az alábbiakban a legfontosabb pontokban összefoglalva gyakorlati információkat talál, amelyek fontosak az egészséges borjúneveléshez :

1. Az első étkezés: kolosztrum

A borjú nagyrészt a betegségek elleni antitestek nélkül születik. Ezeket az antitesteket a kolosztrummal (más néven első tejjel) kell biztosítani. A Biestmilch adható a borjúnak egy borjú palackkal. A borjúnak annyit kell innia belőle, amennyit csak akar. Az első 3 órában legalább 2,5 litert kell adni. Még jobb a 3-4 liter, mivel a nagy tejhozamú tehenek kolosztrumában általában kevesebb antitest van.

Fontos, hogy a szülés után 3 órán belül folyadékot adjunk, mert ...

 • ... a borjú születése után nem kap immunizációt.
 • ... az antitestek (immunglobulinok) szintje a tejben gyorsan csökken.
 • ... ezeket a védőanyagokat a borjú már nem tudja teljes mértékben felszívni, ha később adják be őket.
 • ... a bélgát kb. 36 órával a születés után lezárul, és az immunglobulinok ekkor már nem tudnak felszívódni.

Optimális esetben tehát a borjú számára közvetlenül a születés után elegendő kolosztrumot fejnek. Mivel a kolosztrum minősége tehenenként jelentősen változik, az antitesttartalom Kolosztométerrel mérhető.

Ideális esetben egészséges tehenekből származó fagyasztott kolosztrummal előre fel kell készíteni a kolosztrumkészletet. Ez a tejellátás fontos azon borjak számára, amelyek anyja túl kevés kolosztrumot ad, vagy amelyek kolosztruma túl kevés antitestet tartalmaz. Professzionális csomagolásban (Colostrum zsákok) a kolosztrumot le lehet fagyasztani, amíg szükség nem lesz rá.

Mi történik, ha a kolosztrumot visszautasítják?

Kolosztrum nélkül a borjú túlélési esélyei rendkívül alacsonyak. Ha az első fejést a borjú visszautasítja, akkor a tejet egy Drencher  (más néven beadófecskendo) segítségével kell erőltetni. Az itatáshoz egy nyelőcsövet (műanyag csövet) nyomnak a borjú gyomrába, és a tejet közvetlenül a gyomorba pumpálják.

2. Teljes tej vagy tejpótló: tejpótlás a 10. élethétig.

A borjúnevelésben különböző ivási módszereket alkalmaznak. Különbséget kell tenni a hagyományos ivási módszer (napi tejosztás) és az ad-libitum ivási módszer (annyi tej, amennyit a borjú kér) között. Mivel az ad-libitum ivási módszer népszerűbb és egészségesebb a gyakorlatban, ezért ezt az ivási módszert tárgyaljuk részletesebben:

Ad-libitum ivási módszer

Az ad-libitum itatással a borjak az első 3 hétben annyi tejet ihatnak, amennyit csak akarnak. Ideális esetben kiváló minőségű tranzittejet etetnek, amelyet minden tehén a laktáció első 5 napjában ad. Ez a tranzittej nem kerül forgalomba, de borjúnevelésre kiválóan alkalmas. A természetes tej több energiát, zsírt, fehérjét és kevesebb vasat tartalmaz, mint a piacon kapható tejpótlók. A teljes tejet egy speciális borjú tejmelegítőben és testhőmérsékleten (39 °C) tartjuk, hogy a borjak jól tolerálják.

A gyakorlatban a hideg itató (más néven savanyú itató) jelentősen leegyszerűsíti az itató kezelését. A termékek hozzáadásával a folyadékot (pl. kész savkeverékek, joghurt, hangya- vagy citromsav) a fiatal állatok még 39 °C alatt is jól tolerálják. A hideg itató a gyakorlatban bevált, különösen hasmenéses problémák esetén. Az 5,5 alatti alacsonyabb pH-érték miatt a hasmenés kórokozói (pl. E. Coli) kevésbé tudnak elterjedni a gyomor- és bélrendszerben. A savanyított tejet a borjú könnyebben emészti meg, mint a meleg tejet, mivel a tej a savanyítás miatt már "előemésztődött".

Ez az intenzív ad-libitum etetési módszer az első hetekben tartósan pozitív hatást gyakorol a tőgy fejlődésére és a későbbi tejhozamra.

3. További vizet és koncentrált takarmányt kínáljon

A 4. hét után a borjúnevelésben a teljes tej mennyiségét napi 6 literre kell korlátozni, hogy elegendő szilárd tej álljon rendelkezésre. A borjú takarmány felszívódik. Már az első élethéten kínálni kell a borjaknak vizet és koncentrált takarmányt, mert már a minimális bevitel is elősegíti a bendő fejlodését. Ez azért különösen fontos, mert az elválasztás után a borjúnak képesnek kell lennie arra, hogy szükségleteit tejpótlás nélkül is fedezze, és ez a bendő muködésétől függ. Minél jobban kifejlodött a bendő, annál kevésbé lesz bonyolult az elválasztás és az idősebb borjúból a felnőtt tejelő tehénné válás.

4. A borjak megfelelő itatása: a borjak hozzászoktatása a koncentrált takarmányhoz

Az ad-libitum fázis után a napi takarmánymennyiség fokozatosan csökken a tej elválasztásáig. A borjút legkorábban 8-10 hetes korában lehet elválasztani a borjútápról. A 7 hetes korban történő korábbi elválasztás negatív hatással van a borjú fejlődésére, ezért már alig alkalmazzák.

Az Ön előnyei a Agrarzone-shopban:

Ingyenes visszatérítés: Ez minden olyan csomagküldeményre vonatkozik, amelyet 30 napon belül visszaküldünk. A szállítási árukat 30 napon belül visszaküldheti. A visszaküldés költségei azonban a vásárlót terhelik, a szállítmányozással együtt.

Nincs kockázat a 30 napos pénzvisszafizetési garanciának köszönhetően: Ha a megvásárolt termék mégsem az Ön számára megfelelő, a kiszállítástól számított 30 napon belül indoklás nélkül visszaküldheti a terméket. Ezután visszatérítjük a teljes vételárat.

Gyors szállítás: Ausztriába és Németországba történő szállítás esetén 1-3 munkanapon belül megkapja a rendelését.