Állatazonosítás és állatok jelölése az Agrarzone-nál

Az állatok azonosítása nélkülözhetetlen munkaeszköz a nagyobb állatállományok esetében az istállóban vagy a legelőn. A különböző állatazonosítóknak, például a füljelzőknek, az állatjelölő ceruza vagy a lábszárpántoknak köszönhetően jobban és gyorsabban megkülönböztetheti az egyes állatokat.

A jelenlegi uniós előírásoknak való megfelelés és a legelő és tenyészállatok nyomon követhetőségének biztosítása érdekében az Agrarzone weboldalon a következő termékek teljes választékát találja meg számozott füljelzők valamint jelzölő tollak az állatok füléhez való szabványos rögzítéshez.

Az állatok színének megkülönböztetéséhez különböző színű állatok közül választhat lábszárcsont szalagok és nyakjelölő szalagok lábszámok és gallérszámok. Továbbá szarvasmarha jelölőtollak és az ideiglenes jelöléshez szükséges jelölő spray megtalálható az Agrarzone oldalon.

Miért kell azonosítani az állatokat?

A jogi követelményeknek való megfelelés érdekében: A szarvasmarhákat, sertéseket, juhokat és kecskéket megfelelően azonosítani kell, és a határidőig be kell jelenteni az illetékes hatóságnak. Az állatok megfelelő azonosítása megakadályozza a gazdaságok bezárását és a támogatások csökkentését

Állatazonosítás: A számokkal vagy színekkel ellátott állatazonosítással gyorsabban megkülönböztetheti az istállóban tartott állatokat. Nagyon hasznos a napi munkában, pl. fejés közben vagy a legelőn lévő saját állatainak azonosításához

A munka megkönnyítése: A tehenek jól olvasható számokkal való jelölése már ma is bevett gyakorlat számos gazdaságban. Különösen az állatállomány változásai esetén az állatazonosítás óriási munkaterhelés-csökkenést jelent

Nyomonkövethetőség: Ha tehenet, szarvasmarhát, sertést, juhot vagy kecskét tart, akkor a jogszabályi előírásoknak megfelelően azonosítania kell az állatokat, hogy meg tudja különböztetni az állatokat. Az állatok azonosítása lehetővé teszi a származás nyomon követését, és a betegség elleni védekezés eszközeként szolgál

Mely állatok vannak megjelölve?

 • Szarvasmarha
 • Tehenek
 • Borjak
 • Sertések
 • Malacok
 • Juhok
 • Kecskék
 • Csirkék
 • Libák
 • Fácánok
 • Pulykák stb.

Milyen állatazonosítási típusok léteznek?

Az istállóban tartott és legeltetett állatok, például szarvasmarhák, tehenek, sertések, juhok és kecskék alapvetően vagy egy előre meghatározott számozással, vagy színes állatazonosítóval különböztethetők meg.

Ezeket a termékeket általában az állatok azonosítására használják:

Szarvasmarha-azonosítás: szarvasmarha- és tehéncímke szarvasmarhák és tehenek számára

Népszerű szarvasmarha-azonosítás:

A tehenek és szarvasmarhák jelölése már számos tejgazdaságban és szarvasmarha-hizlaló gazdaságban szabványos és törvényileg előírt. Egy szarvasmarha nyakjelölő szalag segítségével a gazdák vizuálisan gyorsabban azonosíthatják állataikat, és a jól illeszkedő nyakjelzővel a szarvasmarhák és tehenek hatalmas stressztől kímélik meg magukat, ami viszont kiváló hatással van a tejhozamra és a hús minőségére.

A jogszabályi előírásoknak megfelelően a teheneket és a szarvasmarhákat hivatalosan kell füljelzőkkel azonosítani. A születést követő hét napon belül az állatokat mindkét fülükön füljelzővel kell megjelölni. Mentesség vonatkozik a szabadtartásban tartott borjak jelölésére. Ott az állatok azonosításának a születéstől számított 20 napon belül kell megtörténnie. A füljelzők a szarvasmarha születésétől a szarvasmarha haláláig a fülön maradnak. Ha egy füljelző elveszik, azt azonnal újra kell rendelni. Ideális esetben a szarvasmarhák és tehenek füljelzőit folyamatosan ellenőrzik.

Ha a szarvasmarhákat és teheneket az AMA minőségi címke szerint tartják, minden borjú születését, minden eladást, vásárlást, valamint minden vágást 7 napon belül be kell jelenteni az AMA központi szarvasmarha-adatbázisába, és be kell jegyezni az állománynyilvántartásba.

Sertések azonosítása: a sertések jelölése füljelzővel_

Népszerű sertésazonosítás:

Ha a sertések Ausztriában születnek, akkor a lehető leghamarabb (legkésőbb a születési gazdaság elhagyása előtt) azonosítani kell őket, a következőkkel: Füljelzés sertésenként meg kell határozni.

A magántartásra szánt sertéseket szállítás előtt szintén hivatalos füljelzővel kell azonosítani. Azokra a szülőistállókra, amelyekből a sertéseket közvetlenül a vágóhídra szállítják, mentességi szabály vonatkozik. Ebben az esetben a sertést a vágás előtt 30 nappal hivatalos tetoválóbélyegzővel kell azonosítani.

Juh- és kecskefélék azonosítása a juh- és kecsketenyésztésben_

Népszerű juh- és kecskeazonosítás:

A juhokat és kecskéket a születésüket követő első 6 hónapon belül, de mindenképpen a születési gazdaság elhagyása előtt meg kell jelölni. Az állatok megjelölése általában két füljelzővel, vagy egy füljelzővel és egy lábszárpánttal vagy számozott lábszárpánttal történik. Ha egy állatcímke elveszik, azt 4 héten belül újra kell rendelni és fel kell erősíteni az állatra.

Ideális esetben a füljelzőket rendszeres időközönként ellenőrzik. A kecske- és juhtenyésztőknek 7 napon belül be kell jelenteniük az állatállományukat, az eladásokat, az állatok felvásárlását, levágását és a végső fogyasztónak azonnali levágás céljából történő eladását az Állat-egészségügyi Információs Rendszerbe (VIS).

Jó tudni: A születéseket, haláleseteket és házi vágásokat nem kell jelenteni, mivel ezeket a gazdaságok nyilvántartásában rögzítik, és a gazdaságok MFA-kérelmén vagy a VIS éves felmérésén keresztül gyűjtik.

A csirkék és baromfik jelölése színes spirálkarikákkal és csirkegyűrűkkel:

A spirálgyűrűk különösen népszerűek a baromfitenyésztésben. A baromfikarikák műanyagból készülnek, és könnyen felhelyezhetők a baromfi lábára. Így számos baromfifajta, például csirkék, fácánok, pulykák stb. könnyen és gyorsan megjelölhetők extra erős spirálgyűrűkkel.

Nagyobb fajták (pl. fácán, pulyka) esetében javasoljuk, hogy 20 mm átmérőjű spirálgyűrűt, kisebb baromfifajták, például csirkék vagy bantamok esetében. 12 mm átmérőjű csirkegyűrűt használjanak. A spirálgyűrűk négy különböző színben kaphatók. A csomagok szín szerint vannak rendezve, és egy csomagban (100 darab) a piros, zöld, kék és sárga színű gyűrűk egyenként 25 darabja található.

Jó tudni: A tyúkgyűrű viselése nem kötelező a törvény szerint, de különösen praktikus a baromfitenyésztésben, mivel megkönnyíti a saját madarak azonosítását.

Az Ön előnyei az Agrarzone üzletben:

Ingyenes visszaküldés: Ez minden 30 napon belül visszaküldött csomagküldeményre vonatkozik. A szállítmányozó céggel visszaküldött termékek szállítási költsége a vevőt terhelik.

Nincs kockázat a 30 napos pénzvisszafizetési garanciának köszönhetően: Ha a megvásárolt baromfitermék mégsem az Ön számára megfelelő, a kiszállítástól számított 30 napon belül indoklás nélkül visszaküldheti a terméket. Ezután visszatérítjük Önnek a teljes vételárat.

Minden termék megfelel a törvényes biztonsági előírásoknak: Minden mezőgazdasági berendezésünket a jogalkotó teszteli. Minden villamosítható termék, mint például a villanypásztorok, biztonságos az emberek és az állatok számára. Ezt a törvényes biztonsági előírások betartása garantálja.